Студенти от ТУ – Варна с 4 проекта за дигитални технологии на „Европейска нощ на учените“

Студенти от ТУ – Варна с 4 проекта за дигитални технологии на „Европейска нощ на учените“

Свои проекти ще представят 4 екипа от студенти, взели участие в програмата на SamsungTech Institute“, която е насочена към подобряване дигиталните умения на младежите и тяхната професионална подготовка за пазара на труда

Как дигиталните технологии помагат в обучението по математика и чужди езици, какъв е приносът им за по-здравословно хранене и как биха благоприятствали за развитие на социалните умения у хората – тези приложения на технологиите ще бъдат демонстрирани по време на „Европейска нощ на учените“ от екип възпитаници на Технически университет – Варна.

Разделени в 4 групи, завършилите ТУ – Варна млади специалисти – Кристиан Кошаров, Николай Гальов, Григор Ганеков, Петър Лазаров, Георги Бебенов, Божидар Люцканов, Таня Христова, Пламен Стоянов, Виктор Митев, Иван Димитров, Красимир Янков и Християна Стефанова, ще представят своите проекти в рамките на 15-минутни презентации в Националната галерия „Квадрат 500” от 18:30 ч. на 25-ти септември. На своите разработки младежите са посветили часове усърдна работа в Лабораторията за иновации на Samsung в ТУ – гр. Варна, където са участвали в безплатен курс по програмиране, организиран от компанията. Целта на изградените в България Лаборатории за иновации на Samsung е да дават възможност на студенти да придобиват дигитални умения за повишаване на своята конкурентоспособност и възможности за професионална реализация.

„Целият екип на Samsung е горд от успехите на възпитаниците, които обучаваме в нашите „Лаборатории за иновации”, каза Кристина Щерева, маркетинг мениджър на Samsung Electronics, България. „Нашата цел е да предоставим на младежите в България качествено образование и практически умения в областта на технологиите, които те да използват в тяхното развитие като професионалисти и личности. Щастливи сме, когато успешно преминалите нашите курсове студенти могат да демонстрират придобитите умения с проекти на събития като „Европейска нощ на учените”. За нас това е поредното доказателство, че инвестицията на Samsung в българските младежи и образование си струва”.

Входът за участие в „Европейска нощ на учените“ е свободен. Събитието се провежда ежегодно в един и същи ден в цялата Европа и се осъществява с подкрепата на Европейската комисия. На този ден университетите и научните институти отварят вратите си за гражданите, за да представят своите научни постижения и да покажат предизвикателните и любопитни страни от живота на учения.

В България проектът се провежда за десета поредна година, като част от инициативите в „Нощта на учените“ са посветени на младите хора и тяхното представяне като бъдещи таланти на България. Събитието ще зарадва малки и големи с множество презентации, прожекции, изложби, демонстрации и кабинети по любопитство.

Свързани публикации