Sun-shaped специалисти ще са най-търсени в бъдеще

„Неграмотните през 21 век няма да са онези, които не могат да четат и пишат, а тези, които не могат да учат, да забравят наученото и да научават отново“. Алвин Тофлър

Когато Дейвид Армано от Edelman Digital научава за пръв път за т.нар. T-shaped специалисти, които умеят лесно да съчетават различни професионални дейности (например антропология и дизайн), решава да направи „карта“ на своите умения. В центъра поставя най-доброто си качество, своята страст, както нарича разрешаването на проблеми по креативен начин. След това подрежда всички професионални направления, в които използва това умение – дизайн, бранд стратегии, писане, маркетинг, социални медии, визуално разказване на истории. Оказва се, че всички те произлизат и са свързани с основното му умение – като лъчите на слънце. Така се ражда терминът „sun-shaped“ специалисти – хората, които умеят лесно да влизат в друга професионална сфера и да решават проблеми от различен характер.

За хората с нови и комбинирани умения стана дума и на дискусията за споделената отговорност на бизнеса и образованието, организирана от Българската асоциация за развитие на човешките ресурси миналата седмица. „Живеем в свят, в който подготвяме специалисти за професии, които все още не съществуват. Сред тях са служител по визуализация, мениджър по психично здраве в компаниите, мениджър зелени умения и т.н. До вчера говорехме за придобиване на умения, университетите вече говорят за надграждане на умения, утре ще се говори за многостранни умения. До вчера говорихме за професионални умения, сега все повече търсим специалисти с комбинирани умения“, казва Гергана Раковска във видеото.

От него ще научите още кои са новите професии и какви умения ще са необходими за тях, кои са новите умения, търсени от работодателите, защо децата знаят по-добре от родителите си какво трябва да учат, за да имат мечтаната работа и каква е ролята на висшето образование за формиране на новите умения.

 

Публикации от серията