Свободата да избереш бъдещето си

Приемам свободата си за даденост и за неделима част от правото ми да дишам. Свободата да се изразявам свободно, да избирам свободно, да бъда себе си и да се движа свободно. Толкова съм свикнала със свободата, която имам, че се замислям за липсата й само когато попадна на някой материал или видео, които ми се отразяват като студен душ. Ако се бях родила на някое друго място, нямаше да мога да правя голяма част от нещата, които правя сега. Ето и малко примери:

Ако бях родена в Афганистан, шансът да умра по време на раждане щеше да е с около 200 пъти по-висок.

Ако бях родена в Етиопия, шансът да съм неграмотна щеше да е огромен, защото там само 18% от жените могат да четат и пишат.

Ако бях пакистанка, надали щях да мога да си избера сама работата, защото там работещите мъже са четирикратно повече от жените, като добавим и факта, че жените не разполагат с абсолютната свобода на избор на професия.

Ако се бях родила в Саудитска Арабия, нямаше да мога да спортувам – там спортът за момичетата е забранен в държавните училища и държавата никога не е имала жена участничка в Олимпийските игри. Също така нямаше и да мога да шофирам, защото Саудитска Арабия е единствената държава, която забранява на жените да карат автомобили.

Всъщност списъкът може да бъде много дълъг и болезнен, защото още има места по света, където жените нямат право да се трудят и да изкарват сами прехраната си, нямат достъп до образование и професионално развитие…

Всъщност изравняването на правата на мъжете и жените в световен мащаб води до много социални и икономически промени, които подобряват като цяло статуса на живот в редица региони. Следователно достъпът до образование и кариерно развитие не е само някакъв женски каприз, а въпрос на избор дали ще се използва пълноценно 50% от човешкия потенциал на планетата.

Заради сложността и динамиката на днешния свят трябва да се ангажираме с нов начин на мислене – такъв, който да отхвърли предразсъдъците и инерцията и вместо това да предлага нови решения на проблемите. Една от възможностите е да се даде  свобода и възможност за развитие на момичетата и жените по света да се възползват от своите заложби и таланти и да участват активно в глобалната икономика, политика и развитие на обществото.

Кои страни са направили крачка напред и къде все още има пропаст – вижте видеото, което представя Доклада за различията между половете на Световния икономически форум 2011 г.


Ана Динкова има опит в сферата на връзките с обществеността, дигиталните комуникации и управлението на фирмена и бранд репутация. Работи последователно в Атлантическия клуб в България, Райфайзенбанк България, Уестинкорпорейтед ООД и Първа инвестиционна банка. От края на 2010 е партньор в Trinitix. Пише за Cosmopolitan, води рубрика в предаването Животът и други неща по БНТ1 и списва два блога – Ana’s Handbag и Ankabanka. Има магистърска степен по политология и следдипломна квалификация по международни отношения от Софийския университет. 

Публикации от серията