Технологичното бъдеще и кариерните възможности, които то предлага

Технологичното бъдеще и кариерните възможности, които то предлага

В началото на есента ще се проведе кариерно събитие от полза за всички млади специалисти, търсещи реализация в комуникациите, технологиите и аутсорсинга. „Дни на кариерата“: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг се провежда тази година за осми път в София (на 12 октомври), за втори път в Пловдив (16 октомври) и за пръв път във Варна (18 октомври). Това изложение успешно събира на едно място водещи работодатели от сферата, заедно със стотици ентусиазирани и амбицирани млади хора, търсещи стаж или първа работа.

Търсенето на рабата от страна на кандидатите и търсеното на служители от страна компаниите е сложно пресечен и динамичен процес с много неизвестни. Именно в тази насока се стреми да работи и изложението „Дни на кариерата“, помагайки на двете страни да се открият. През годините многократно се доказаха ползите от кариерни изложения.  Една от причините за успеха на „Дни на кариерата“ е, че целият технологичен бранш е много интересен, предизвикателен и все по-бързо развиващ се. Но какво се случва на тази сцена, какви са тенденциите и новостите, които привличат погледите през 2017 г.? С какви нови предизвикателства и проекти ще се занимават технологичните специалисти оттук насетне?

Според проучване на Samsung, бързият темп на развитие на сектора обърква потребителите. Технологиите действително се променят непрекъснато. В конкретното изследване са участвали 10 000 европейци от 18 страни, включително и България. Всички те се обединяват около становището, че объркващата терминология им пречи да ползват пълноценно даден продукт. За всички онези, които биха отговорили отрицателно на това становище е предназначено и събитието „Дни на кариерата“: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг. Нека заедно  погледнем някои от най-новите тенденции, които ще зададат облика на близкото технологично бъдеще.

Интернет на „нещата“ (Internet of Things – IoT)

Все повече „неща“ са онлайн. Има вече „умни“ дронове, роботи, самостоятелни транспортни средства, интелигентни домашни системи и още ред „джаджи“, които са все по-свързани помежду си и с интернет. Постепенно те комуникират по-добре, разширяват възможностите си, еволюират, дори, в „интелигентни системи“. Този тип технологични иновации ще продължи да напредва и да завзема нови територии. И ще са необходими нови и нови специалисти, които да движат важните процеси в горната сфера.

Изкуствен интелект, самообучаващи се машини

Вече има множество устройства и технологии, които са поели по пътя на изкуствения интелект. Само помислете за приложенията, които разпознават гласови команди и ги превръщат в смислени резултати от търсене в интернет. Повечето съвременни смартфони имат подобни вградени „персонални асистенти“, улесняващи значително живота на потребителите. Напредъкът в тази сфера е много сериозен и неотдавна се появи новина, че изкуственият интелект на Facebook е временно спрян, тъй като два бота започнали да общуват по непознат досега начин и да заобикалят правилата, които разработчиците са наложили. Всичко това идва да докаже, че въпросната технологична сфера е на прага на революция.

Виртуална реалност (Virtual Reality)

Индустриалните и потребителските VR устройства бележат бърз ръст в световен мащаб. Освен „виртуална“, разбира се, има и „добавена реалност“ (Augmented Reality) и „смесена реалност“ (Mixed Reality). Ако си припомните проекта на Google за специални очила, които на практика представляват „носим компютър“ във вид на очила, ще се досетите по какъв път е поела тази технологична сфера. Виртуалната реалност е още в детските си години, но е тук и ще остане за дълго. Нови и нови компании се нуждаят от експерти в горната област.

Blockchain и разпределена мрежова архитектура

Blockchain е технологична идея, която се имплементира все по-широко в последните години. Тя е и в основата на най-популярната виртуална валута (или „криптовалута“) – Биткойн. Технологията е изключително сложна, но и много надеждна. Доказателство, че работи добре и привлича непрекъснат интерес от страна на все повече потребители, е и непрекъснато растящата цена на Биткойните. Друго свидетелство за бъдещото разрастване на блокчейн икономиката е и фактът, че постоянно различни организации се опитват да създават нови и конкурентни на Биткойн криптовалути. Кои от тях ще оцелеят и как ще се представят на пазара предстои тепърва да видим, но технологията в основата на тези процеси е едно от следващите големи изобретения, които ще си проправят път в ежедневието ни.

Технологичните новости не само не намаляват, но тъкмо напротив. И това напълно оправдано диктува необходимостта от нови кадри, които да се присъединят към нарастващия брой работодатели. Защото технологични специалисти са необходими не само в тясно специализираните ИТ компании, но в практически почти всяка фирма и организация. А за оптимистичното бъдеще на технологичните кадри говорят и финансовите показатели. Очакваната средна нетна заплата в сектора през тази година е около 3 хиляди лева. Заетите в сектора съставляват около 0.8% от всички работещи, генерирайки около 2.25% от БВП на страната – доказателство за висока ефективност. Всичко това пък идва да покаже, че обсъжданият в бранша недостиг на поне 20 хиляди ИТ кадри у нас, ще провокира както компаниите, така и държавата, да се намесят активно и да подготвят нужните специалисти в близка перспектива. Това е видно и от факта, че много компании и организации сами са поели образоването или дообразоването на новонаетия персонал. Стотици частни училища и образователни центрове също обучават ИТ специалисти, а държавата започна да подпомага процеса, ангажирайки се да приложи модерни и актуални образователни ИТ програми още на ниво средно образование.

Технологиите, комуникациите и аутсорсингът непрестанно се разширяват в България и все повече хора избират тази професионална реализация. С оглед на постоянно напредващите технологии и трайната нужда от добре обучени експерти, може с убеденост да се твърди, че това е сектор, който има гарантирано и много оптимистично бъдеще. Ако искате и вие да имате подобаващо място в него, не пропускайте да посетите изложението „Дни на кариерата“: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг. Там ще се срещнете с множество утвърдени и предпочитани работодатели, които ще ви предложат разнолики и атрактивни възможности за кариерно развитие.

Свързани публикации