Тийнейджъри от Плевен учат за професиите на бъдещето в програма на Samsung

Специалисти на образователна програма Trends of Tomorrow информираха младежи от града как да започнат успешна кариера.

Тийнейджъри от две училища в Плевен участваха в урок за професиите на бъдещето и успешното начало на кариерата. Над 120 ученици от 11. клас на СОУ „Иван Вазов” и 8. и 11. клас на СОУ „А. Димитрова” се включиха в урока на Trends of Tomorrow – образователната програма на Samsung Electronics, България. Младежите между 15 и 19-годишна възраст имаха възможност да открият нови възможности за развитие. За един учебен час, тийнейджърите бяха информирани от специалисти на Samsung и JobTiger кои са професиите на бъдещето, защо автобиографията е толкова важна и как да намерят работа.

„Samsung Electronics е компания, която инвестира в бъдещето. Затова Samsung полага усилия да информира младото поколение за новите тенденции на пазара на труда, които са свързани с дигитализацията. Така учениците ще могат да поемат в най-добрата посока за развитие каза Кристина Щерева, ПР мениджър на Samsung Electronics, България. „Заради дигитализирането на нашия свят се появяват много нови професии като блогър, SEO, уеб анализатор” каза Нели Малакова, специалист по човешки ресурси на JobTiger. „А програмистите са сред най-добре платените и търсени днес”, добави Малакова. 

По време на урока в СОУ „Иван Вазов” учениците имаха възможност да се срещнат с Никола Димов – един от спечелилите второ място на Trends of Tomorrow 2012. Той им разказа за успехите, които е постигнал след участието си в програмата. Проектът, с който отборът му беше отличен – „Нашата блестяща идея, която промени IT и инженерните науки”, донесе на целия екип 3 000 евро. Средствата младежите инвестираха в обучения, които им помогнаха да стигнат и до НАСА. Те са сред участниците в проект „Антигона”, който взе първо място на Международния конкурс за ученици за проектиране на космически селища. Като част от конкурса учениците ще посетят младежката сесия на International Space Development Conference на НАСА в Сан Диего, САЩ през месец май. Никола Димов и неговата съотборничка Юлия Маркова, която също беше участник в Trends of Tomorrow 2012,  ще заминат с подкрепата на Samsung Electronics.

Програмата Trends of Tomorrow е насочена към подобряване на дигиталните умения на учениците, придобиване на нови умения за нови постижения, информиране на тийнейджърите за пазара на труда, как да търсят успешно работа и как да направят успешно CV. Учениците имат възможност да получат ECDL сертификат – Европейски сертификат за компютърни умения, който могат да спечелят в онлайн приложение. Като част от програмата, учениците ще могат да създадат онлайн CV във Facebook апликация, съобразено с Европейските стандарти. Всичко това се случва на страницата на Trends of Tomorrow – www.facebook.com/SamsungTrendsBG.

 

Публикации от серията