Тома Белев: Когато затвориш една врата, пред теб се отварят хиляди други

Представяме ви Тома Белев, финалист в „Човекът, който ме вдъхновява„.

За прехода и ролята на социалните мрежи

„През 2001 година, когато незаконно се застрои националния парк Пирин, разбрах, че ако нямаш обществената подкрепа, нищо не можеш да постигнеш. През тези години винаги съм работил за създаване на обществена подкрепа за опазване на защитените територии. Когато хората не са информирани, те не могат да вземат правилно решение и отношение“.

„Този преход, който прогони милион и половина българи навън, смъкна интереса от тези теми. Преходът всъщност започна на 4 ноември 1989 г., когато беше първата голяма демонстрация пред Алeксандър Невски, за да се внесе подписката за Рила-Места – тогава беше първото голямо изявяване на гражданите. До тази година, когато други 4-5 хиляди излязоха на Орлов Мост да защитят горите срещу поредното заграбване. Преходът за мен свърши с връщането на интереса на гражданите към темата. Успехът на тези протести е в това, че много хора видяха, че ако са активни, ако го изявяват, ако го защитават, могат да променят нещата.“

„Имам късмет, че през последните години се разви интернет, защото с годините традиционните медии станаха все по-манипулирани и неглижират темата за опазването на природата. Но развитието на социалните мрежи дава шанс да достигнеш до хората и да им промениш отношението“.

За номинацията в „Човекът, който ме вдъхновява“

„Аз съм реалист и отчитам, че всъщност хората харесват идеите, които застъпвам. Тези идеи са много хубави, в тях няма нищо комерсиално. Опазването на здравето, образованието и опазването на околната среда могат да мотивират хората да вземат решение. Трудно ще намерите масови протести за по-високи заплати“.

От кого се вдъхновява Тома Белев? Кой му е повлиял и защо има респект към дядо си? Чуйте във видеото.

Късметът да работиш хобито си

От втората част на разказа на Тома Белев ще научите и за изборите, които е правил в професионалното си развитие.

„Винаги съм искал да се занимавам с опазване на природната среда. От шести клас бях решил, че ще се заминавам с резервати и защитени територии и никога не съм правил нещо друго. Имам късмет това да ми е хоби, работа и начин на живот.“

Какво се случва в 6-ти клас и как Тома решава да учи в Лесотехническия университет? Какво правят студентите в Клуба по опазване на околната среда по време на експедициите? Какво се случва след университета и с какво се занимава Тома в първите години на демокрацията в неправителствения сектор? Как се озовава в Комитета на горите в годините, когато защитените територии нарастват от 2 на 4%? Защо се връща в гражданския сектор, по какъв проект работи в Родопите и как оглавява администрацията на парк Витоша?  Какво постига за 12-те години там и накъде ще се насочи след освобождаването му от поста?

 

„Човек като остане без работа смята, че е загубил много, а трябва да погледне оптимистично – че като си затворил една врата пред теб има много шансове, хиляди врати“.

 

Кой номинира Тома Белев?

Благовеста Кенарова по професия е инженер и работи в банковия сектор от 18 години. Извън работата се вълнува от защита на природата и на човешките права.

„С Томата се запознахме в социалната мрежа и после на протестите. Той стана естествен лидер. Той беше човек, на когото всички вярваха. Когато трябваше да каже нещо, всички слушаха, защото знаеха, че ще каже компетентно, точно и безпристрастно. Той не критикува, той предлага решение“.

„Мисля, че модерният гражданин трябва да има мнение и визия. Не може да застанеш с критиките и да искаш нещо да се случи, да не знаеш какво очакваш. Един гражданин с позиция трябва да знае към какво се стреми, какво иска и от кого иска да го чуе, а ако се усъмни – да чуе и друго мнение. Но трябва да следва и защитава каузата, в която вярва“.

Публикации от серията