Три съвета преди най-големия кариерен форум „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“

Три съвета преди най-големия кариерен форум „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“

Кариерните изложения са онова място, на което всеки млад човек се надява да срещне своя първи работодател – независимо дали става дума за стаж или постоянна работа. И това е разбираемо – къде другаде можем да открием десетки или стотици фирми накуп, при това, събрали се с основната цел да намерят своите бъдещи служители? Именно затова подготовката преди подобни мероприятия е от съществено значение за постигането на желания успех.

На 14 и 15 март, в София, ще се проведе най-голямото кариерно изложение в България – „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“. Форумът се организира за 16-та поредна година от агенцията за комплексни HR услуги JobTiger, а основен спонсор отново е Нестле България. Тогава е само стартът, форумът продължава след това в още 6 града на страната (Варна, Русе, Велико Търново, Свищов, Бургас и Пловдив). Пълната програма можеш да откриеш на сайта на събитието – national.careerdays.bg.

И така, за да бъде участието ти в това изключително важно изложение плодотворно, можеш да отделиш малко време и да прецениш доколко последващите съвети са изпълнени от теб и какво още можеш да подобриш.

CV-то и неговото значение

Когато става дума за кандидатстване за работа, няма как да се подмине темата за CV-то и неговата роля в целия процес. Много е изписано по въпроса – можеш сам да се увериш, ако потърсиш по ключова дума в този сайт. Накратко – не съществува „единствено правилна“ автобиография. Едни рекрутъри и HR-и предпочитат един формат, други залагат на различен. Онова, което обаче можеш да направиш, е да прочетеш поне няколко материала по темата и да се постараеш твоето CV да е на нужното ниво. Универсалните съвети са прости – текстът да е максимално кратък и стегнат, да си провериш правописа внимателно, да не даваш грешни контакти в него и да се стремиш да предоставяш само важна и съществена за работодателите информация. Когато спазиш тези правила, вероятно ще направиш автобиографията си достатъчно добра, за да бъдеш забелязан на изложението. Носи си също така достатъчно разпечатани копия на самия форум – винаги ще ти влязат в работа.

Предварителното проучване

На изложението „Национални дни на кариерата“ присъстват много компании, като в София те са над 120. Естествено, можеш да ги обиколиш всички, но в сайта на събитието можеш предварително да се ориентираш кого ще видиш. Състави си списък от десетина желани работодатели и ги проучи внимателно в интернет. Винаги е добре да знаеш повече за тях, поне по две причини. Едната е, че така ще избегнеш разочарованието от работодател, който не ти допада по някаква причина, а другата е, че при предварителните разговори на щанда на изложителя ще можеш да изпъкнеш с добри и уместни въпроси. Това винаги прави приятно впечатление. И така, когато си достатъчно осведомен, обиколи най-напред набелязаните работодатели и едва след това, ако е останало време, посети и останалите фирми на място.

Носи си усмивката

Няма да се уморим да повтаряме, че човек няма втори шанс да направи добро първо впечатление. Именно това би трябвало да е мотото ти, когато пристъпиш на „Национални дни на кариерата“. Форумът е в такъв формат, че предполага срещи и разговори с много изложители. От огромно значение е как подхождащ към тях. За да не се двоумиш, нека ти споделим – правилната нагласа е да се приближиш до всеки избран щанд с приятелска усмивка и готов за комуникация. Усмихнатото лице и евентуалното ръкостискане, където това ти се струва удачно, ще скъсят веднага дистанцията между теб и работодателя. Той ще види още в самото начало, че общува с открит, спокоен и разумен млад човек, който гледа ведро и не се притеснява излишно. Оттам насетне комуникацията ви ще протече много по-гладко, спокойно и, в крайна сметка, успешно. А това не е никак малко, ако си помислиш, че освен теб още стотици студенти и млади специалисти ще се появят на същия щанд. Печелиш преднина още при старта – важно и полезно е.

Можем да изброим още доста съвети, които в една или друга степен ще направят участието ти на форума по-успешно или по-малко стресиращо. Но ние вярваме, че тези три стъпки съдържат основните елементи, които могат да ти гарантират успех. Успехът пък е плод на доброто планиране. Затова, придържай се към горните препоръки и имай план как да победиш. Ако сториш всичко това, шансовете ти да си намериш стаж или работа нарастват изключително сериозно. Успех!

 

Свързани публикации