„Ценности, структури и институции в България – 10 години след присъединяването към ЕС“

„Ценности, структури и институции в България – 10 години след присъединяването към ЕС“

Предстояща международна научна конференция в София ще предостави рядката възможност да хвърлим поглед върху трудовата мобилност и разтварянето на социалната ножица през призмата на дългосрочно, широкообхватно научно проучване. Събитието, наречено „Ценности, структури и институции в България – 10 години след присъединяването към ЕС“ ще се проведе на 01.12.2017 г. от 09:00 до 14:00 часа в зала „Перла“ в хотел Даунтаун в София.

Форумът, който има по-широк фокус, представя актуални академични изследвания върху състоянието на средната класа, традицията за дарителството в образованието днес, развитието на градското земеделие и въвеждането на нов модел на управление, позволяващ по-добро съответствие между висшето образование и пазара на труда. По време на него ще се анализират основните постижения на България в продължение на десет години след присъединяването към Европейския съюз и разглежда широк кръг въпроси, които засягат ценностите на демократичния ред в съвременното българско общество, структурите на обществения живот и институциите на прехода. Участници и лектори в дискусията са учени, експерти от Германия, Македония, България, депутати, представители на гражданското общество, бизнеса и журналисти.

Конкретно в областтта на човешкия капитал ще се разгледа едно от основните социални предизвикателства – изтичането на мозъци, поради по-голямата академична и икономическа привлекателност на западноевропейските страни. То е основа на проучване, което цели да подобри институционалния капацитет за увеличаване на съответствието на висшето образование спрямо нуждите и изискванията на пазара на труда с оглед запазването на повече млади таланти, които да останат да учат и работят в страните от Дунавския регион. Сред темите на конференцията e и разделението между бедни, богати и средна класа в страната и доколко то е пречка за развитието на съвременното българско общество и неговият просперитет. Подробна програма можете да изтеглите оттук: Програма.

Организатор на събитието е Институтът за изследване на обществата и знанието при БАН, в партньорство с Бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“ в София. За допълнителна информация и записване – тел: 0888026424, e-mail: institutesk@gmail.com

Свързани публикации