Търсите или предлагате работа? Някои начини са по-добри от други!

Dni

Ако нямате работа или се оглеждате за нова, какво бихте предприели? Търсене на обяви в интернет, молба за помощ към познат, преглеждане на корпоративните сайтове на големи работодатели? Разбира се, това са възможности. Едва ли, обаче, най-ефикасните такива. Обявите често са изпълнени с непосилни изисквания (а понякога са изтекли, неясни или стотици ваши конкуренти са кандидатствали вече по тях), търсенето на „връзки“ е бавно занимание, изискващо голяма доза късмет, а корпоративните сайтове рядко публикуват актуални оферти. Разбира се, можете да опитате всичко гореизброено, но защо да използвате по-неудобен инструмент, ако пред вас има алтернативни и печеливши възможности? И за да избягаме от голословието, нека веднага представим на вниманието ви една по-добра и действително работеща опция – „Дни на кариерата”: Икономика, Финанси, Маркетинг, Човешки ресурси и Обслужване на клиенти.

Това е осмото поред кариерно събитие от този формат и то традиционно ще се проведе във фоайето на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Датата, която е добре да си запишете, е, 30 ноември 2017 г. На събитието ще присъстват около 80 български и световни компании, които са се доказали като надеждни работодатели. И най-мотивиращото в горния факт е, че всички тези фирми, са дошли с една конкретна цел – да предложат пред публика своите вакантни постоянни работни позиции или стажантски места. Това означава, че в деня на събитието, стотици примамливи работни оферти ще бъдат представени на едно място. Най-амбицираните и добре квалифицирани посетители ще имат отличната възможност да се преборят за тях, доказвайки на практика, че посещението на кариерни форуми е един от най-ефикасните и бързи методи за откриване на подходящ работодател.

Ползите от такива кариерни форуми са безспорни и за двете страни – изложители и посетители. Компаниите, които участват, спестяват средства, време и усилия по набирането на адекватни кандидати за вакантните си позиции. В рамките на един ден те успяват да отправят множество оферти пред добре таргетирана и заинтересована аудитория. Кандидатите също са силно улеснени при този модел. За няколко часа те могат да се срещнат с десетки големи работодатели, да се запознаят както с офертите им, така и с изискванията. Освен това, по този начин те печелят и от директната комуникация с присъстващите рекрутъри, тъй като живият контакт е несравнимо по-богат на възможности и предлага шанс на заинтересованите да се представят силно още в момента на запознанството.

Ето и по три полезни съвета към изложителите и посетителите.

Към компаниите:

-Подгответе се добре. Кариерните събития са невероятна възможност за реализиране на успешен и добре насочен „Employer Branding“ („Работодателска марка“). Впечатлението, което създадете за компанията, ще живее дълго в съзнанието на заинтересованите кандидати.

-Не се фокусирайте върху рекламните материали и подаръци за посетителите. Фокусирайте се върху това да дадете най-много и най-полезна информация на кандидатите. Отлична идея е да имате поне двама или трима служители на щанда, за да проведете възможно най-много разговори.

-Не си тръгвайте от събитието, преди то да е приключило. Може точно в последните час или два от деня да се появят един или повече кандидати, които непременно да искате в екипа си. Не затваряйте сами вратите пред себе си.

(И една новина, която ще зарадва най-бързите сред работодателите, пропуснали да се включат до момента.)

Към посетителите:

-Пригответе са да говорите за себе си. Вероятно имате въпроси към присъстващите компании, но те също имат такива към вас. Подгответе се така, че в рамките на една минута, да можете да кажете всичко най-важно за себе си и за стремежите си.

-Не забравяйте, че това е нетуъркинг събитие. Дори и да не можете да поговорите с всички рекрутъри, които ви изглеждат перспективни, поне съберете визитни картички и контакти, за да продължите комуникацията и след деня на изложението.

-Напишете си домашното. Проверете на сайта на събитието кои работодатели ще присъстват и си изберете няколко, които смятате за най-важни. Проучете тези компании, разберете възможно най-много за тях и за бизнеса им. Тази предварителна подготовка си проличава бързо в разговорите с рекрутърите и впечатлява по много положителен начин събеседниците ви.

Успех!

Свързани публикации