Ученици от Стара Загора учат за професиите на бъдещето със Samsung

Образователната програма Trends of Tomorrow  информира младежите как да бъдат успешни на пазара на труда.

В Стара Загора 170 ученици се включиха в образователна програма на Samsung Electronics България  – Trends of Tomorrow. Мобилният екип от специалисти пристигна в града на липите в разгара на абитуриентските балове и представи урок на младежите от 8. до 11. клас на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ и  ПМГ „Гео Милев“. По време на презентацията консултантите от Samsung и JobTiger информираха тийнейджърите как да бъдат конкурентноспособни на пазара на труда. В двете училища за един учебен час специалистите представиха кои са професиите на бъдещето. Младежите научиха какви уменията ще им бъдат необходими за намирането на работа. Урокът даде полезни съвети също за писането на CV, и как профилите в различни социални мрежи могат да помогнат в кариерното развитие. Програмата Trends of Tomorrow на Samsung Electronics България се провежда за трета поредна година. През 2013г. цели  да подготви учениците за бъдещето и ги съветва как да започнат успешна кариера.

”Samsung Electronics е компания, която инвестира в бъдещето и иска да насочи  погледа на младите хора в тази посока. Искаме да им дадем възможност  за  информиран избор, което е едно от най-големите предимства на нашето време”, каза Кристина Щерева, ПР мениджър на Samsung Electronics България. Специалистът по човешки ресурси от JobTiger, Нели Малакова, добави: „Дигиталните умения ще стават все по-важни, а програмистите са сред най-добре платените и търсени специалисти днес. Младите трябва да имат предвид и търсенето на професионалисти, когато си избират работа.” На срещата бяха представени и нови професии в дигиталния свят като SEO експерт, уеб анализатор и специалист дигитално планиране.

Като част от програмата учениците ще могат да получат и ECDL сертификат – Европейски сертификат за компютърни умения. Те ще могат да го спечелят в онлайн приложение, което ще бъде на страницата на Trends of Tomorrow в Facebook- www.facebook.com/SamsungTrendsBG. Там тийнейджърите  могат и лесно да направят своето първо CV.

В рамките на програмата учениците от Стара Загора научиха и историята на Никола Димов и Юлия Маркова – участници в Trends of Tomorrow 2012. Те спечелиха второ място в програмата през миналата година. Отборният проект „Нашата блестяща идея, която промени IT и инженерните науки”  им донесе награда от 3 000 евро. Със средствата младежите посетиха обучения, които им помогнаха  да стигнат и до НАСА. Те са сред участниците в проекта „Антигона”, който взе първото място на Международния конкурс за ученици за проектиране на космически селища. През май месец Юлия и Никола, заедно със свои съученици и учители посетиха младежката сесия на International Space Development Conference на НАСА в Сан Диего. Двамата участници в Trends of Tomorrow 2012 заминаха за САЩ с подкрепата на Samsung Electronics.

Публикации от серията