Ученици от Велико Търново учат за професиите на бъдещето в часа на Trends of Tomorrow

Специалисти от Samsung и JobTiger се срещнаха с младежите от няколко местни училища, за да ги запознаят с възможности за тяхното професионално ориентиране.

Представители на Samsung и JobTiger се срещнаха с ученици от Велико Търново в рамките на програмата Trends of Tomorrow на Samsung, която тази година е насочена към професионалното ориентиране на младите хора. На 28 април бяха проведени първите срещи с ученици от 10-ти и 11-ти клас на Природо-математичeска гимназия „Васил Друмев“ и Американски колеж „Аргус“. В следващите два дни бяха посетени още пет местни училища – СОУ „Емилиян Станев“, СОУ „Вела Благоева“, Професионална гимназия по електроника “А. С. Попов”, Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ и СОУ „Владимир Комаров“.

DSC03351По време на тези срещи учениците от горните класове се запознаваха със състоянието на пазара на труда и възможностите за реализация. Те решаваха и специално разработен личностен тест за професионално ориентиране, който индивидуално да ги насочи към най-подходящите професии и необходимите за тях ключови умения. Резултатите от теста подчертават силните качества на учениците, дават им насока кой тип професии би бил най-подходящ за тяхната личност и в каква среда те ще се чувстват най-добре. Нели Малакова, старши специалист Подбор в JobTiger, обърна внимание и на специфичните дигитални умения, необходими за успешното изпълнение на определените професии, за да могат децата да се насочат какви умения да развият в бъдеще.

DSC02632Тестът е достъпен и на страницата на JobTiger: https://jobtiger.tv/trendsoftomorrow, както и в страницата на кампанията Trends of Tomorrow във Фейсбук: https://www.facebook.com/SamsungTrendsBG, така че с него могат да се запознаят и всички желаещи ученици и от други училища. В рамките на програмата, до края на 2014 г., всеки ученик ще има възможност лично да обсъди резултатите от теста си с кариерен консултант от JobTiger, както и да получи съвети и напътсвтвия за бъдещото си развитие.

Освен специалистите по човешки ресурси на JobTiger, учениците от видинските училища се запознаха и с Шакир Ахмедов, мениджър на ИТ поделението на Samsung България, който сподели своя личен опит за професионална реализация с младите хора и им даде ценни съвети как да следват и постигат целите си.

DSC03116

„Идеята на тези срещи е да помогнем на младите хора да вземат най-правилното решение, свързано с тяхното бъдеще. Опитваме се да ги насочим в съвременните професии, да им дадем ориентир за това кои са най-търсените професии днес и след 10 години, да споделим информация, която на нас преди 15-20 години нямаше кой да ни каже. Решението за сферата на професионална реализация е сред най-важните в живота на тези млади хора и колкото по-подготвени са, толкова по-лесно ще им бъде да изберат правилния за себе си път“, заяви Шакир Ахмедов.

Кампанията на Samsung Trends of Tomorrow се провежда съвместно с JobTiger и е насочена към подпомагане обучението на младежи и повишаване на техните технологични познания и възможности за квалификация. Тази година кампанията е фокусирана върху ориентирането на учениците в избора на подходяща професия и има за цел да се срещне с повече от 3000 ученика в 8 града на страната – София, Видин, Пазарджик, Велико Търново, Ловеч, Хасково, Сливен и Шумен. 

Публикации от серията