В кои развити държави неравенството в доходите е най-голямо

Сред 34-те развити държави, членове на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, неравенството в доходите между бедни и богати се увеличава. В много от тях то е достигнало рекордни нива в историята на статистиката, показва наскоро публикуван доклад на организацията.  Средно за 34-те разликата между проходите на най-бедните и най-богатите 10% е около 9.6 пъти.

Две са обаче държавите, които изпъкват много повече. Това са САЩ и Израел. В Израел разминаването по този показател е 15 пъти, а в САЩ – цели 16.5 пъти. Още повече, че в Съединените щати все повече се говори, че проблемът вече е не толкова в най-богатите 10%, а в най-богатите 1% или дори 0.01%. Причините за това са комплекси, но донякъде се дължат и на по-ниските социални разходи и различна данъчна политика на тези държави, в сравнение с другите в групата.  В САЩ прави впечатление обаче, и че по-висококвалифицираните специалисти печелят много повече от нискоквалифицираните, в сравнение с някои европейски държави например. Така например лекарите в САЩ имат по-високи заплати от тези във Великобритания, а пък лаборантите отвъд океана взимат в края на месеца по-малко от британските си колеги.

Концентрацията на огромната част от благата в ръцете на малцина се превръща е един от водещите социални проблем на съвременния свят.  Но не винаги е било така. Особено в САЩ, където до края на 60-те години неравенството е било почти незабележимо.  Това което се случва в последните години обаче е твърде шокиращо. Приходите на топ изпълнителните директори в САЩ  са се увеличили средно 900 пъти от 1979 до 2013г. Журналистът Шола Линч е направила много интересен кратък филм в който обсъжда основните причини и различните, конфронтиращи се идеи за преодоляването на неравенството. За да разберете това, както и защо дори маймуните реагират на усещането на неравенство, гледайте филма по-долу (след рекламите):

Свързани публикации