В рубриката #стажантът днес ви срещаме с Виктория Петкова

В рубриката #стажантът днес ви срещаме с Виктория Петкова

Виктория, разкажи накратко за себе си и пътя ти с VMware.

Завърших Talent Boost през 2018 година. В момента съм стажант във VMware и работя по собствен проект – „Usage Meter Manager“. Идеята му е да направи възможно конфигурирането на няколко „Usage Meter“ инстанции от едно единствено място (through a single pane of glass).

Проектът беше интересен и ми даде възможност да науча много. За back-end-а използвах Java и Spring Boot, а за front-end-а – Angular и Clarity. Също така добавих и база данни –PostgreSQL. Към края на стажа имахме Intern Projects Expo – изложение, на което заедно с всички стажанти, с които започнахме почти по едно и също време, представихме проектите си.

Но нека ви разкажа как стигнах дотук.

Имам компютър от пети или шести клас и в началото бях изключително впечатлена – как е възможно една кутия да прави толкова неща – струваше ми се като магия. В гимназията записах специалност „Информатика“ и с времето разбрах, че компютърът не е чак толкова „умен“ – разбира само от нули и единици. Истинските магьосници са всъщност програмистите. Те са хората, които превръщат тези нули и единици в програми. Ето защо, решена и аз да стана „магьосник“, записах специалност „Компютърни науки“ във факултета по математика и информатика на Софийския университет.

От къде научи за Talent Boost? Какво те мотивира да кандидатстваш?

Преди две години посетих изложение на IT фирми в моя университет, където за първи път чух за програмата от служители на VMware. Бях впечатлена, но така и не се престраших да кандидатствам.
На подобно изложение следващата година, докато слушах разкази за различни фирми и стажове, винаги едни от първите въпроси към мен бяха – „Посещавали ли сте някакви академии? Какво сте правили извън университета?“.

Все въпроси, на които нямах отговор.

Ето защо, когато случайно видях пост за новото издание на Talent Boost-а във Фейсбук, и то малко преди крайния срок за подаване на документи, изобщо не се поколебах и кандидатствах веднага.

Разкажи ни повече за Talent Boost. Кое е ценнотo в него?

Talent Boost е изключително интензивно обучение, по време на което научих много. Огромен плюс на програмата беше, че бяхме само 20 човека и на всеки се обръщаше достатъчно вниманиеОбстановката беше много приятелска и никой не се притесняваше да задава въпроси.

Но може би най-ценното за всички нас беше, че ни подготви успешно за следващата стъпка, а именно започването на стаж във VMware.

Защо би препоръчала на други млади хора с интерес към софтуерното инженерство да се запишат?

Благодарение на Talent Boost-а се запознах с много нови хора на моята възраст, с които споделяме общи интереси. Всички заедно научихме много. Разбрахме какво представлява както екипната, така и индивидуалната работа. Поговорихме си със служители на VMware и те ни отговориха на редица въпроси, които ни вълнуваха, от сорта на „Какво е да си програмист? Как протича един работен ден? С какво се занимава VMware?”.

Успяхме да видим отблизо какво представлява една ИТ компания и сега лично за себе си мога да кажа, че съм още по-сигурна, че съм избрала правилната професия.

Ако искаш и ти да станеш „магьосник“ и да превръщаш скучните нули и единици във вълшебни компютърни програми, кандидатствай за Talent Boost-а. Всичко е в твоите ръце! Не се страхувай да опиташ!

Свързани публикации