Валди Събев: Чувството за сигурност не идва от професията, а от това да намериш себе си

Валди Събев е композитор. Преди две години се връща в България след дълго време в чужбина. Казва, че сега гледа по друг начин на нещата. „В момента виждам България като прекрасна държава с толкова много позитивни хора и толкова много потенциал, особено в младите хора“.

Валди Събев се занимава с музика от 16-годишен. Докато е в ЮАР с родителите си напуска училище, защото решава да следва мечтите си. „Тръгнах по пътя, който чувствах. В момента съм във вътрешен мир и се радвам, че поех този риск преди толкова години – да следвам вътрешния си глас, интуицията и мечтите си, а не това, което обществото ти казва.

Не искам да кажа на младите, че не е хубаво да учиш, но имах креативност, която учебната система не подкрепяше и реших да се отделя и да се отдам на това, в което считам, че съм добър, в музиката. С времето, както с всичко, на което отдаваш време и енергия, имаш желание да учиш, да се подобряваш и да вървиш напред, се получи и при мен“.

В началото Валди работи като диджей, но след време започва сам да композира музика. „Мина доста време преди някой да ме възприеме сериозно като композитор, музикант. Големи компании започнаха да проявяват интерес към музиката ми, без да съм ги търсил. Разпространявах музиката в социалните мрежи. В началото имаше негативни отговори, но това не ме спря, защото осъзнах на ранна възраст кой съм и това ми даваше вяра и сила, не обръщах внимание на пречките.“

„Времената се променят и ако искаш да станеш доктор или да се занимаваш с бизнес е задължително да имаш образование, но ако имаш инстинкт да се изразяваш артистично не си губи времето с неща, които ти налагат родителите или обществото. Много хора казват „изкуството не е сигурна професия“, но кое е сигурно? Чувството за сигурност не трябва да идва от твоята професия, а от твоята същност, да знаеш кой си. Най-важното е да намериш себе си и да се чувстваш толкова убеден в себе си, че нищо да не може да ти попречи. Тогава наистина ще успееш, с каквото и да се занимаваш“.

За номинацията в „Човекът, който ме вдъхновява“

В „Човекът, който ме вдъхновява“ го номинира съпругата му Надя Събева, която Валди нарича „моето най-голямо вдъхновение“.

„В днешните времена и особено в България е много важно да дадем светлина и глас на хора с различен начин на мислене и виждане на нещата, хора които вдъхновяват и мотивират“.

„Намирам вдъхновение в  природата или когато срещна човек, който е преминал през големи пречки в живота си и е показал силна воля и мотивация“.

„Никой не е по-надарен от друг, всеки може да си настрои съзнанието, да го препрограмира и да промени живота си, да види света в друга светлина, защото всичко е в мислите и чувствата“.

*Музиката във видеото е на Валди Събев: My Life, Impressions Vol. 2

Публикации от серията