Великобритания: Българи и румънци, не идвайте тук, няма да ви хареса

„Моля на идвайте във Великобритания – тук вали и работата е ниско платена” – такива и подобни лозунги обмисля британското правителство, за да обезкуражи българите и румънците, желаещи да се заселят на Острова, пише в-к. Гардиън днес. Вестникът твърди, че кабинетът обсъжда негативна рекламна кампания за двете последни засега членки на ЕС, тъй като от следващата година падат ограниченията на местния трудов пазар, забраняващи досега на българи и румънци да си търсят свободно работа.

Целта на кампанията е да се спре евентуален силен приток на гастарбайтери в държавата на Нейно величество. Един от министрите признал, че по този начин правителството иска да „коригира впечатлението, че улиците тук са павирани със злато”.

От Даунинг стрийт обаче не се ангажират с недвусмислени твърдения по въпроса. „Вярно е, че се разглеждат различни възможности, но не коментираме конкретните споменати неща”, подчертава правителствен източник. Британците все пак не очакват чак такъв приток от гастарбайтери, тъй като румънците били по-традиционно свързани с Германия и Италия, нежели с Великобритания, добавя вестникът.

Сред другите евентуални мерки за ограничаване на имигрантската вълна се обмисляли още ограничения в достъпа до обществени услуги и депортиране на чужденците, които не си намерят работа в рамките на три месеца. Вероятно подобни действия ще срещнат силна съпротива и ще бъдат контрирани с поредица от съдебни дела, заради очевидното нарушение на правото за свободно придвижване в рамките на ЕС.

Свързани публикации