Великобритания се учи – българите и румънците не са толкова страшни

От 2014г. падат ограниченията, въведени от Великобритания за румънци и българи – те вече ще могат да работят на Острова, както и всички останали граждани на Европейския съюз. Тъй като остава по-малко от година дотогава, британците изглеждат загрижени за ефекта, който ще има това върху локалния трудов пазар. Някои политически субекти дори готвят петиции и други мерки, срещу правото на българите и румънците да работят свободно там. Факт е обаче, че като цяло, поданиците на Нейно Величество нямат много ясна представа с кого ще се сблъскат. Именно по тази причина, HR сайтът People Management е подготвил кратък обзор на двете най-нови членки на ЕС, опитвайки в няколко щрихи да опише техните особености.

За Румъния се съобщава, че това е страната със седмото по размер население в ЕС, като работещи са около 15.2 милиона души, а безработицата е около 5%. Набляга се на факта, че около 60% от работещите имат висше образование. Северната ни съседка е описана като огромен притегателен център за IT индустрията, привличащ много западни компании с добрите си условия, ниските разходи и множеството специалисти. Обществото е описано като много йерархично и отдаващо почит на по-възрастните. Румънската преподавателка д-р Ирина Марин твърди, че свалянето на ограниченията за свободен труд няма да предизвика сериозна вълна от желаещи да се преселят на Острова, тъй като повечето, които биха искали такова бъдеще за себе си, вече са го сторили, след приемането на Румъния в ЕС.

За България са посочени също подобни статистики. Туризмът е обрисуван като основен двигател на икономиката, а IT браншът е оценен като все по-засилващ се. Заявено е, че в България много хора имат висше образование и поне базови познания по английски език. Българите, които живеят вече във Великобритания, имат по правило високо образование, но се трудят на по-ниски позиции като цяло, посочва изданието. Те се интегрират добре на Острова и там вече има над десет частни училища за българи. В заключение се твърди, че животът у нас е с по-спокоен ритъм и българите са затова по-задълбочени и по-слабо ориентирани към спазване на крайни срокове.

Изданието спазва неутрален, до почти позитивен тон и прави опит да обрисува двете държави максимално обективно, давайки думата и на местни хора, които да коментират ситуацията с отпадането на ограниченията на британския трудов пазар.

Свързани публикации