Венци Савов: Идеите вдъхновяват, но всеки се вълнува от крайния резултат – постижението

Венци Савов е редактор в сп. „Мениджър“, преподавател в Датския колеж и един от първите трима финалисти в „Човекът, който ме вдъхновява“. Изненада ни с това, че се притеснява от камера, но с готовност отговори на въпросите ни онлайн, по време на годишната си почивка. Ето и интервюто.

 

 

Би ли представил себе си с няколко думи?

– Казвам се Венци за близките ми и приятелите. Така ме наричат и колегите ми от списание ”Мениджър”, които много обичам и ценя, така се обръщат и студентите ми в Датския колеж, на които преподавам управление на човешкия капитал. Пробвал съм да изисквам официално обръщение, но изглежда никой не иска да бъде скучен и сериозен, когато общува с мен. Министри, лидери на големи компании, а и всички останали ме наричат просто Венци. Само хората, които изобщо не ме познават, ме наричат на пълно име и фамилия, а любимата ми авиокомпания дори се обръща към мен с доктор.

Какво е за теб номинацията в „Човекът, който ме вдъхновява“ и какво ти донесе новината, че си сред първите финалисти в инициативата?

– Изненада. Приятно усещане. Ангажимент. По време на гласуването за „Човекът, който ме вдъхновява” много хора ме подкрепиха. Познавам всеки един от тях и уважавам мнението на всички. За да стигна до финала имаше няколко души, които много се активизираха в последния момент. Часове преди финала някои от конкурентите ми имаха повече гласове от мен. Моите приятели обаче активираха бързо контактите си и промениха финала в моя полза. Ще е банално, но ще го кажа: Дължа финала си на тях. Благодаря!

Какво е вдъхновението за теб?

–  Това е миг, усещане, че някой пали искрата в теб. Всеки от нас има онези моменти, заради които си струва да се живее. Вдъхновението са идеите. Те може да са наши, но може и да са откраднати – случайно чути отстрани или целенасочено присвоени. Това няма значение, защото никой не се интересува за искрата, която пали страстта, всеки се вълнува от крайния резултат – постижението.

Кои са хората, които вдъхновяват теб?

– Те са точно три. Няма да им кажа имената, но когато четат това те веднага ще се разпознаят кои са. Първият ме вдъхновява с огромното си позитивно настроение, защото каквото и да се случи винаги е оптимистично зареден. Вторият е напълно песимистичен, вижда навсякъде опасности, от които трябва да се пазим. Последният е брутален реалист, винаги ще ти каже, че 2 и 2 е 4, с което може да убие всеки твой порив. Благодарение на тях тримата аз се вдъхновявам, защото една и съща ситуация виждам с техните очи, а с моя поглед успявам да набележа коренно различен изход.

Според теб необходими ли са нови лидери и будители в обществото ни и конкретно в твоята професионална сфера?

– Има какво много повече да учим от тези преди нас, от колкото от тези след нас.

Публикации от серията