Видин е част от образователния проект на Samsung – Trends of Tomorrow

И тази година JobTiger взе активно участие  в образователния проект на Samsung – Trends of Tomorrow, чиято цел през 2014 г. е да дискутира темата за избор на професия с учениците. Затова подготвихме кратък тест за професионално ориентиране „Коя е моята професия?“. Резултатът от теста насочва към подходящи професии в зависимост от предпочитанията на личността към определени дейности и към заобикалящия свят. Тестът е свободно достъпен онлайн на адрес http://www.jobtiger.tv/trendsoftomorrow/, както и в страницата на кампанията Trends of Tomorrow във Фейсбук: https://www.facebook.com/SamsungTrendsBG?ref=br_tf. Всеки желаещ може да го изпробва. Получените резултати е добре да бъдат обсъждани с кариерен специалист, защото отвъд резултатите има много различни аспекти и възможности, за които човек може да получи допълнителна информация.

Първата ни среща във Видин беше в Природо-математическата гимназия „Екзарх Антим I”.

Vidin_PMGУчениците попиваха информацията жадно и очите им се разширяваха от любопитство докато Тереза Жиркова, старши специалист Подбор в JobTiger, им разказваше как професиите днес стават все по-дигитални, изискват наистина добри компютърни умения, добро владеене на чужди езици и умения за комуникация.  Беше им много интересно да чуят как всъщност изглежда едно интервю за работа и че знанията са това, което се проверява на практика. Учениците, измежду които срещнахме и такива с ясни представи за бъдещата си професия, като например бъдещ певец, потвърдиха, че информацията е била полезна за тях.

Втората ни среща беше в Гимназията за преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“.

Vidin_ezikovata 1Тук имаше много вълнения, защото към екипа ни се беше присъединил Никола Илиев, Мениджър Ключови Клиенти за аудио и видео техника в Samsung България. Той е израснал във Видин и е завършил същата гимназия. Въпреки годините, сякаш нищо не се беше променило за него. Никола споделяше за какво е мечтал, когато е седял на същите тези чинове и как е успял да следва мечтите си.

Vidin_ezikovata 2Учениците нетърпеливо се заеха да решават онлайн теста на таблетите, които им раздадохме, за да разберат кои професии биха им се отдали според техните силни страни.  За  нас беше важно да получим и обратна връзка за тези срещи. За щастие, имахме верни помощници сред учениците от 11-ти клас. Те споделиха, че дори класовете, чието внимание трудно успява да бъде привлечено, са слушали внимателно и с интерес.

Направихме една мила снимка за спомен заедно с ученици от гимназията и продължихме с още една презентация в същото училище.

Vidin_ezikovata Vidin_krepost

За щастие, този следобед не валеше и успяхме да се разходим край кулата Баба Вида покрай Дунав след края на последната презентация. Най-неочаквано някой ни извика „Здравейте!“. Една групичка от учениците, пред които бяхме презентирали, ни разпозна. Те точно си говореха за резултатите от теста, който  бяха успели да направят онлайн  у дома. Казаха, че са получили резултати, които се покриват с техните представи за себе си. И видяхме надежда в очите им.

На втория ден ни очакваха три презентации – в Средно общообразователно училище „Петко Рачов Славейков“ и Професионална гимназия „Проф. Асен Златаров“ и след това път обратно към София. 

Vidin_posledno 1Тук беше една от най-интересните срещи – първо, защото тази силно момчешка аудитория беше много възпитана, знаеща и слушаща с голямо внимание. Втората причина беше, че те имаха толкова много въпроси след края на презентацията, че останахме още 40 минути в класната стая. Толкова, колкото беше самата презентация. Ако имаше как, сигурно щяха да ни държат и цял ден.

Vidin_poslednotoПоследният ни разговор, преди да тръгнем обратно, беше с момчето от снимката. Той сподели, че се интересува от обработка и монтаж на видео клипове. Беше си намерил информация в интернет вече и започнал да се обучава сам. Беше доволен, че в резултата от теста се е разпознал напълно. А дали ще си намери работа като такъв? С това предприемаческо излъчване едва ли ще му се опре някое предизвикателство. Когато има желание, се намира и път.

Видин ни изпрати както и ни посрещна – с много дъжд. Дано по вода им върви на тези ученици, с които се срещнахме и дано по-лесно изберат своята професия. 

Публикации от серията