Вижте кои са професиите, изложени на най-висок риск от COVID-19

Вижте кои са професиите, изложени на най-висок риск от COVID-19

Докато коронавирусът продължава да се разпространява, работещите, които са в условия на физически контакт с много други хора, са изложени на най-голям риск от разболяване.

Въпреки че много служители могат да работят безопасно от вкъщи, други – например заетите в ритейл сектора и здравеопазването, рискуват здравето си и това на семействата си. Въпреки дигитализацията на работните места, социалното дистанциране е лукс, който не всеки може да си позволи, защото редица служители нямат възможност да работят от дома си.

Пандемията привлече вниманието към огромното значение на професиите, свързани с общественото здраве и осигуряващи държавната здравна политика, като накара хората да аплодират здравните работници, борещи се с вируса.

COVID кризата ни припомни важността на професиите, които не са пряко включени в борбата с вируса, но чиято работа е основна за функционирането на ключови сектори, въпреки рисковете.

Източник на информацията за представителите на различните професии, публикувана в New York Times, е базата данни на Occupational Information Network (O*NET), разработена от Министерството на труда на САЩ. Данните определят кои професии са изправени пред най-висок риск от контакт с COVID-19. Рискът се оценява в зависимост от три характеристики на извършваната работа, публикува Weforum.org.

  1. Контакт с други хора: Дали работата изисква от служителя да има контакт с други хора?
  2. Физическа близост: До каква степен на работещия се налага да изпълнява задачи в непосредствена физическа близост с други хора?
  3. Излагане на заболявания и инфекции: Колко често работата включва излагане на опасни условия?

 

  1. Медицински работници, фармацевти

Избухването на епидемията от COVID-19 отново постави въпроса за сериозните предизвикателства, с които лекари, медицински сестри, санитари, работещи в спешна медицинска помощ се сблъскват на работните си места – лошите условия на труд, ниското възнаграждение и работното натоварване поради нарастващия глад за медицински специалисти. Според доклад на Световната здравна организация в света не достигат близо 6 милиона медицински сестри.

Фармацевтите също са на първа линия в борбата с вируса и са особено застрашени, защото изпълняват рецептите на болни или потенциално заразени пациенти.

Средната нетна работна заплата на лекар е 1166 лв., а за медицинска сестра – 914 лв. по данни на Zaplatomer.bg през месец май 2020. Zaplatomer.bg е безплатна услуга на българския пазар от JobTiger.bg.

Средната нетна месечна заплата за фармацевт е 1604 лв.

 

  1. Лаборанти

Именно научната работа, която се провежда в лабораториите, може да доведе до откриване на начини за ограничаване на вируса, включително тестване на потенциални лекарства или изработване на ваксина.

Голяма част от тези специалисти извършват изследване на биологични течности и материали или на проби от заразени пациенти.

Според Zaplatomer.bg медианата на нетната месечна заплата за тези служители е 770 лв.

 

  1. Служители в транспорта, касиери, стюардеси

Рискът не е ограничен единствено до служителите на първа линия, много други хора също работят на места с висок риск от заразяване.

Две от тези професии са шофьори и касиери, като и двете изискват работещите да бъдат в непосредствена близост с други хора. Дейностите, които тези служители извършват, са от съществено значение за поддържане на нормалното функциониране на обществото, като голямата част от тях не са прекъсвали работа по време на пандемията.

Много представители на професии, които извършват обслужващи дейности като сервитьори, стюардеси, служители в заведения за бързо хранене и чистачи също са изправени пред повишен риск.

Zaplatomer.bg показва, че касиерите получават 903 лв. средно на месец, а медианата на месечната заплата на шофьор на автобус е 1116 лв. нето.

 

  1. Полицаи, пожарникари

Екипите, отговарящи на спешни повиквания – полиция, пожарна и спешна медицинска помощ, също са изложени на висок риск от заразяване.

Медианата на месечно възнаграждение на полицай е 1097 лв. нето, а на пожарникар – 1028 лв. нето.

 

  1. Зъболекари

Зъболекарите са една от професиите в извън болнична среда с най-висок риск по време на пандемията поради ежедневната възможност да се срещнат със заболяването на работа и близкия контакт с пациентите си.

Диапазонът на заплащането за позиция зъболекар е между 717 и 2610 лв. нето на месец според Zaplatomer.bg.

 

  1. Учители

Училищата и детските градини в редица държави са затворени, защото учителите са застрашени както по отношение излагане на заболяването, така и заради близкия контакт с други хора.

Учителите получават средно на месец по 1023 лв. нето по данни на Zaplatomer.bg.

Работещите в редица професии, изложени на повишен риск, получават по-малко от средна заплата за страната.

 

Zaplatomer.bg

Свързани публикации