Все повече хора ходят с колело на работа

Най-работливите велосипедисти в най-велосипедните градове и най-задружните отбори от класациите на www.bike2work.be в кампанията “До работа с колело” бяха отличени на 31 май с церемония в София и отпразнувани с велосипедно кино на открито.

През 2015 г. участниците в кампанията навъртяха 70768 велосипедни километра изминати от над 300 души от 24 града и три села в България.

Успешното класиране на бургаските участници ще бъде отбелязано с велосипедно шествие в Бургас на 06.06 събота от 10 часа. Събирането на велосипедистите е от 9.45 пред Община Бургас. Стартът е в 10 часа пред Общината по маршрут Община Бургас- бул. Христо Ботев – Трапезица – бул. Струга – бул. Стефан Стамболов до кръговото на х-л Мираж- бул. Стефан Стамболов – бул. Демокрация – ул. Адам Мицкевич – финал пред Пантеона. Организаторите от Клуба на любителите колоездачи в Бургас ще връчат отличията от кампанията „До работа с колело“ на бургаските победители.

Междувременно приключи първият етап от преброяването на велосипедните потоци в столицата. Според първоначалните данни от 21 кръстовища опасващи широкия център на града, увеличението на велосипедистите спрямо 2012 г. е от 2 до 3 пъти. Потоците на натоварени кръстовища достигат 500 велосипедисти в почивен ден и 570 велосипедисти в делничен ден. Трафикът в пикови часове на тези места е генериран от наличните велосипедни алеи. В останалите преброителни точки без велоалеи при двойно увеличение на велотрафика велосипедистите вече са значима част от градското пътно движение.

Свързани публикации