Вторият безплатен курс по „Дизайн и разработка на мобилни приложения за Android” приключи успешно

На 3 февруари 2015 г. се състоя финалът на второто издание на безплатния курс по „Дизайн и разработка на мобилни приложения за Android“. Той се организира от Софийски университет „Св. Климент Охридски” и JobTiger, с подкрепата на Samsung.

Курсът стартира на 8 ноември 2014 г., като в него се включиха 20 студенти. Всички те преминаха през входящ тест за базови познания в сферата на информационните технологии и разработка на софтуер.

Chris Chung and Dimitar BirovЦеремонията по сертифициране на успешно преминалите обучението бе проведена в Лабораторията за иновации в сградата на Софийски университет – Факултет по математика и информатика. Сертификатите връчи Крис Чънг, изпълнителен директор на Samsung за България, а официални гости на събитието бяха Кристина Щерева, PR мениджър в Samsung, доц. д-р Димитър Биров, Функционален ректор по Информационни технологии на СУ и специалисти от JobTiger.

Обучението в курса е изцяло практическо, насочено към създаване на собствени мобилни приложения, базирани на конкретен бизнес сценарий. Паралелно с уменията за разработка на мобилни приложения на Android, на участниците бяха проведени обучения по предприемачество и бизнес развитие. Лектори в безплатния курс бяха доказали се професионалисти от Musala Soft и The Business Institute, както и гост-специалисти от други компании.

Certification Ceremony

През изминалите три месеца курсистите се срещнаха и с Аглая-Иглика Христова и Весела Даскалова от JobTiger, от които научиха какво означава да имаш „меки умения“ и как се прилагат те на практика. Mладежите бяха подпомогнати в намирането на работа и реализирането на пазара на труда като софтуерни специалисти от JobTiger чрез лични консултации, персонална подготовка за интервюта и срещи с работодатели, както и с директни срещи с компании, търсещи такива специалисти. Понастоящем, голяма част от тях са преминали интервюта за работа, други са получили служебни повишения, заради новопридобитите им познания, а има и такива, които вече започват собствени компании и реализират бизнес идеите си.

Курсът за „Дизайн и разработка на мобилни приложения на Android“ е част от партньорството на Samsung  и Софийски университет „Св. Климент Охридски” и техния съвместен проект – „Център за иновации и технологии”,  чиято основна цел е да подобрява дигиталните умения на младежите, като още едно допълнително предимство за тяхната професионална реализация. Освен това, той им осигурява най-доброто обучение, благодарение на технологиите и интегрираните решения на Samsung.

На глобално ниво, една от основните цели на Samsung е да се бори с младежката безработица. Всички курсове и инициативи в рамките на този център ще предоставят на младите хора свободен достъп до най-високите технологии, допълнително качествено и практическо ИТ образование. С оглед на това, в идните месеци центърът ще продължи  работата си, развивайки възможностите на младежите и в други области, свързани с иновациите. През следващата  учебна година се очаква да се открият и нови курсове в области, в които има нужда от млади специалисти.

Публикации от серията