Второто издание на HRU Sofia събра специалисти по ИТ подбор за интересни дискусии

Софийското издание на световната инициатива HR Unconference (HRU) се проведе за втора поредна година в средата на април.  HR „неконференциите“ са международна серия от събития, в които акцентът е върху свободната комуникация и споделянето на опит и идеи между специалисти в областта на човешките ресурси, подбора на персонал, управители на компании и други. Събитията са организирани в повече от 50 държави и са събирали над 6000 души от целия свят.

Този път тема на дискусиите между HR професионалисти в София бяха новите инструменти и практики за намиране на кадри за ИТ и технологични компании. Сред засегнатите проблеми бяха ролята на агенциите за подбор като медиатор между специалистите и работодателите, как се печели доверието на ИТ специалистите, employer branding, как да ускорим подбора чрез системи за проследяване на кандидатите и др.

Сред лекторите имаше представители на Musala SoftJobTigerBase SystemsDroxicBulwork и други. Очаквайте в JobTiger.tv интервюта с някои от най-интересните участници в HRU тази година. Започваме обаче с представителя на организаторите – Андрей Маевски от HRU, който сподели, че е впечатлен от високото ниво на дискусиите, които се получиха тази година.

Андрей Маевски: Това е второто ни издание тук. Миналата година също бяхме в София и се получи чудесно събитие. Тогава обаче имахме доста малко време за организация, така че, въпреки че се получи добре, все пак не бе чак на нивото, което искахме да постигнем. Тази година предвидихме повече време за организация, за подготовка, за привличане на повече партньори и затова крайният резултат наистина бе чудесен от гледна точка на броя участници и качеството на дискусиите.

Тази година събитието е посветено като цяло на Sourcing и отново по-специално в сферата на ИТ подбора. За втора година избираме ИТ тема по очевидни причини – ИТ секторът расте и така се превръща в индустрията, която реално задвижва промените като цяло и по-специално в подбора на персонал. Специалистите по подбор се нуждаят от най-иновативните инструменти за да привлекат хора, в сектор, в който търсенето е много високо.

Но също така не бих казал, че събитието е насочено единствено към специалисти от ИТ сектора. Повечето рекрутъри използват едни и същи инструменти в процеса по подбор, така че тактиките, които дискутираме, и практиките, които споделяме помежду си, са приложими и в други индустрии.

Това, което чувам тук, е доста впечатляващо. Имахме няколко дискусии, които бяха много практически насочени, много задълбочени, качествено съдържание, което показва зрелостта на нещата, които специалистите тук прилагат в работата си.

За втора година организираме събитието тук с EPAM, те ни поканиха, както и получаваме сериозна подкрепа от JobTiger, БАУХ и BASSCOM, така че се надявам, че догодина ще организираме още едно събитие с подкрепата на същите партньори. Междувременно, ако някой друг иска да се присъедини към организаторите, ние винаги ще сме щастливи да се върнем отново тук.  

За повече информация посетете: http://www.globalhru.com/event/hrusofia-sourcing/

HR Unconference в София се организира в партньорство с JobTigerEPAM и БАУХ.

Свързани публикации