Възможно ли е от религиозни фанатици да култивираме добри програмисти?

Итцик Фридман, ултраортодоксален евреин и баща на три деца, отправил странно запитване към равините, които уважавал. А именно – ще бъде ли ОК за него да започне курсове по програмиране, с цел, да се превърне в софтуерен разработчик?

Запитването е наистина странно, защото от ултраортодоксалните евреи като Итцик, се очаква да се посветят на задълбочено изследване на Талмуда и да избягват модерните и секуларни занимания и интереси. Случаят обаче бил малко по-различен – Итцик щял да изучава тайните на програмирането в обкръжение на себеподобни, в специално създадена школа, в която се зачитат интересите на хора с такива нагласи и им се осигурява време да се занимават с традиционните си проучвания. В крайна сметка равините се съгласили и днес Итцик е на път да се дипломира като софтуерен специалист.

Курсовете се организират от софтуерната компания Ravtech и засега са на експериментална база. В момента обучаващите се в компанията са ограничен брой, но идеята е ясна – с нетрадиционни методи да се запълни дупката от 10 хиляди програмисти, недостигащи на израелската държава. А цялата компания, осигуряваща обучението, е концепция, зародила се в главата на родения във Франция равин-бизнесмен Давид Шарл Либел. Той е решил, че ще осигурява подобна кариерна възможност именно на хора като Итцик Фридман – ултраортодоксални евреи, познати още като „харедим“.

Школата е създадена в известния с многобройните си харедим град Бней Брак. В нея обучаващите се учат базисен английски и програмиране – Java, Python и др. Това е доста радикална крачка, ако се отчете, че харедим са хора, отрано научени да виждат в интернет, телевизията и и социалните медии опасност от поквара. (Интернет достъпът в школата е филтриран, за да бъдат предпазени курсистите от неподходящо съдържание.) Един от инструкторите коментира цялата ситуация с думите: „Хора, които никога не са ползвали Фейсбук или смартфон, сега пишат приложения и за двете“. От друга страна, добавя той, обучаващите се са изключително кадърни.

Школата на Ravtech решава на практика два проблема с един удар. От една страна, Израел отчита сериозен недостиг на програмисти. Но не само това е проблемът, който притеснява властите. Харедим са толкова отдадени на религиозните си занимания, че 45% от тях не работят нищо, за да имат време за вглъбяване в Талмуда. Това определено влияе върху нивата на безработица, тъй като ултраортодоксалните евреи са 11% от населението в страната, но се очаква в идните 15 години да нараснат до 18%. Правителството се притеснява, и не без основание, че широката безработица сред харедим чувствително спъва икономическия ръст на страната, признавайки, че подобни курсове могат да решат двата проблема до голяма степен.

Не всички курсисти успяват да станат програмисти. Около 30% от хората се отказват по време на обучението, тъй като не могат да се справят с високите изисквания и дългите часове раздяла със семейството, както и с принципната концепция за спазване на крайни срокове. Въпреки това, днес, две години след старта на инициативата, 700 човека се борят да бъдат приети за обучение. А Итцик Фридман е готов да стане професионален програмист и дори вече е вдъхновил семейство и приятели да направят тази толкова необичайна първа стъпка също.

Свързани публикации