Ясмина Тал: Търсим най-добрите работодатели в ИКТ сектора

С Ясмина Тал от Audit Advice Associates разговаряхме за проучването за най-добър работодател в сектора на ИТ и телекомуникациите. Класацията се прави за пръв път по инициатива на JobTiger и ICT Media.

„Забелязахме, че ИТ компании, които се занимават с производство на софтуер или поддръжка на хардуер и софтуер в България са на по-добър етап от развитието си, има голяма разлика в стандарта на живот на хората, които работят в тези компании. Решихме да направим конкурс, в който сравняваме компании с подобни на тях, от същия сектор. Да не сравняваме с компании от хранителния сектор с компании, които произвеждат софтуер, защото са различни като дейност, като HR политики и практики, като допълнителни придобивки за служителите, за нивата за заплащане да не говорим.“

„Проучването ще даде възможност на компаниите да получат обратна връзка за средата, в която работят, обратна връзка от служителите си. На база на нея ще могат да направят промяна и да подобрят ситуацията“.

„Вярваме, че не е достатъчно служителите да са доволни, не е достатъчно мениджърът „Човешки ресурси“ да прави нещата както трябва, но и управителят на фирмата също трябва да е доволен, да вижда полза от HR практиките в компанията и те да са обвързани с ефективността на компанията. Ето защо проучването има три въпросника – попълват се от HR мениджъра, от управителя и от служителите.  Попълването е онлайн и отнема между 15 и 30 мин. Въпросникът за служителите проверява нивата на ангажираността – как хората се чувстват в компанията, доколко осъзнават мисията, доколко се чувстват оценени и са готови да допринасят за постигането на резултатите“.

Методологията, изработена от Audit Advice Associates, включва събиране на оценките от всички въпросници – така се оценява кой от участниците може да се нарече най-добър работодател в ИКТ сектора.

Участието в проучването е безплатно, попълването на въпросниците продължава до 18 юли т.г. На 10 октомври на специална церемония ще бъдат обявени топ работодателите в ИКТ сферата.

Всичко за проучването и етапите в него може да намерите на страницата на класацията тук.

Публикации от серията