За поредна година Пловдив и Варна затвърждават позицията си на развиващи се центрове на ИТ и aутсорсинг бизнеса в България

За поредна година Пловдив и Варна затвърждават позицията си на развиващи се центрове на ИТ и aутсорсинг бизнеса в България

Специализираният форум „Дни на кариерата: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг“ се организира от JobTiger за девета поредна година. След като през 2017 г. инициативата срещна 99 компании изложители с 1700 посетители, днес, около 3 месеца преди тазгодишното издание на самото събитие, вече 70 компании са заявили участие.

За разлика от много от кариерните събития в България, които поставят акцента основно върху София, „Дни на кариерата: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг“ ще се проведе освен в столицата, за трети път в Пловдив и за втори път във Варна. Това отразява тенденцията все повече компании да се ориентират към талантите в двата големи български града, които разполагат с добра образователна инфраструктура и възможности за развитие на бизнеса. „Много се радвам, че тази инициатива се провежда вече и във Варна“ – заяви кметът на града Иван Портних още по време на събитието през 2017 г. „За нас е изключително важно да поощряваме ИТ, комуникационния и аутсорсинг сектора. В града ни има 6 университета, 3 колежа и 40 000 студента – млади, подготвени качествени хора“. На свой ред заместник-кметът „Образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество“ на Пловдив Стефан Стоянов обърна внимание на голямата активност на пазара на труда в региона и беше категоричен, че за ИТ и аутсорсинг индустрията има голям потенциал извън София.

Най-естествено е процесът на развитие на бизнесите с висока добавена стойност да се води от технологичния и аутсорсинг сектори в България, които продължават да впечатляват с успехите и ръста си. От друга страна, този растеж продължава да е свързан с недостиг на квалифицирани кадри.

Кариерните събития на JobTiger са идеалното решение и за търсещите, и за предлагащите работа, а Пловдив и Варна могат да крият отговора на ребуса, за което говори и нарастващият интерес от страна на изложителите. Компаниите, които ще вземат участие във форума, имат шанса да се срещнат със стотици студенти и млади специалисти, но не само. Анонсираният като младежки кариерен форум, през 2017 г. привлече и голям брой опитни специалисти, които видяха в събитието кариерна възможност за себе си. В същото време присъствието на подобно място спомага за налагането на работодателския бранд на участващите организации – също важен фактор в днешната ситуация на „пазар на кандидата“. Някои от най-добрите работодатели в страната вече заявиха участие в Пловдив на 15 октомври и във Варна на 17 октомври.

От друга страна за търсещите работа или стаж „Дни на кариерата: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг“ е чудесна възможност да се запознаят на живо с представителите на някои от водещите работодатели в изброените сектори. Разговорът в неформална обстановка дава по-голям шанс за непосредственото намиране на ново добро място, на което да се натрупа професионален опит, но е и възможност необвързващо да се получат кариерни съвети или да се проучи пазарът на труда – какъв тип специалисти се търсят, с какви технически и меки умения, какви условия на труд предлагат работодателите и т.н.

„Дни на кариерата: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг“  ще се проведе в София (11 октомври), Пловдив (15 октомври) и Варна (17 октомври). Събитието се организира от JobTiger, компания за комплексни HR услуги и създател на първия кариерен сайт в България – jobtiger.bg. JobTiger е и най-големият организатор на кариерни форуми в страната. Златен спонсор на форума е LiveArea, сребърен спонсор – Accenture Bulgaria, бронзов спонсор – Milestone Systems Bulgaria.

Свързани публикации