За първи път в историята клас на НАСА е с 50% женски състав

ZFFIJZIOIZ

В историята на точните науки има жени със значителен принос за развитието на световното знание, но те наистина са шепа на фона на общия брой учени.

Преди броени дни New York Times съобщи , че официално 50% от новия клас на НАСА тази година са жени, а това е прецедент. Има голям шанс след 15 години именно те да се включат в експедицията до Марс. Най-краткият път до съседната планета е 35 млн. мили или повече от 56 млн. км, а пътуването до там ще отнеме от 6 до 9 месеца земно време.

Когато става дума за пътувания в космоса, трябва да признаем, че екипажите от астронавти, участващи в международните програми, са съставени от силно преобладаващ брой мъже. През 2016 г. НАСА за първи път променя тази статистика. Jessica Meir, Christina Hammock Koch, Anne McClain и Nicole Aunapu Mann са четирите жени в тазгодишния нов клас на НАСА.

Обучението им ще ги подготви за различни видове космически полети, но фокусът ще бъде поставен върху пътуването до Марс. Досегашните им кариери също са считани за нестандартни за нежния пол: пилот на военен хеликоптер; пилот на изтребител; доктор на науките в областта на морската биология, чиято теренна работа е била предимно под ледовете на Антарктида; осъществяващ контрола на 10 000 галона течен хелий на Южния полюс, които осигуряват безпроблемната работа на най-мощните телескопи в света. Три от четирите жени казват, че като деца са мечтали да станат астронавти.

Кандидатите за тазгодишната програма за астронавти на НАСА са били повече от 6000. Процедурата по кандидатстване е изисквала 2-годишно летателно обучение за пилотиране на свръхзвуков самолет Т-38, преминаване на тестове в областта на дълбоководното гмуркане и справяне в среда със симулирана нулева гравитация.

НАСА приема нов клас от астронавти приблизително веднъж на пет години, а съвкупността от строги тестове гарантира, че в класа ще влязат само най-добрите.

Свързани публикации