Започна образователната програма на Samsung – Trends of Tomorrow

Образователната програма на Samsung Electronics, България – Trends of Tomorrow, която подпомага ученици между 16 и 19-годишна възраст, стартира тази година обиколката си в страната с посещение в гр. Враца. Градът е първата спирка на специалистите от Samsung и JobTiger. В първото училище ПМГ “Акад. Иван Ценов”, което мобилният екип на Trends of Tomorrow посети, присъстваха над 50 ученици. Те научиха кои са професиите на бъдещето, защо автобиографията е толкова важна и как да си намерят работа.

„Светът днес е дигитален и технологиите са навлезли в почти всички професии. На пазара на труда се появяват все повече нови професии, свързани с технологиите. Затова и ние се грижим иновациите да са леснодостъпни, а младите хора да са ориентирани какво могат да работят утре”, каза Кристина Щерева, ПР мениджър на Samsung Electronics България. „Дигиталните умения са ключови за всички професии днес – лекари, финансисти или шофьори. Почти всяка професия изисква използването на компютри, смарт устройства.”, добави Нели Малакова, специалист по човешки ресурси от JobTiger.

След урока учениците споделиха, че са получили много ценни съвети, които са им помогнали да се ориентират професионално. Те бяха амбицирани да се включат в програмата и от историята за Никола и Юлия. Те са сред финалистите на Trends of Tomorrow 2012. Никола и Юлия, заедно с техния отбор спечелиха второ място в програмата със своя проект „Нашата блестяща идея, която ще промени IT и инженерните науки”. Наградата от конкурса включваше 3 000 евро за целия отбор за обучения. Със средствата младежите посетиха обучения, които им помогнаха да стигнат и до НАСА. Те са сред участниците в проекта „Антигона”, който взе първото място на Международния конкурс за ученици за проектиране на космически селища. През месец май Юлия и Никола, заедно с екипа от ученици и учители ще посетят младежката сесия на International Space Development Conference на НАСА в Сан Диего, САЩ. Юлия и Никола – двамата участници в Trends of Tomorrow 2012 ще заминат, с подкрепата на Samsung Electronics.

Ученици от общо 4 училища в града ще вземат участие в урока за успешно начало на кариерата на 8-и, 9-и и 10-и май 2013. Мобилният екип на Trends of Tomorrow ще участва в часове освен в математическа гимназия „Акад. Иван Ценов” още в Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство, СОУ „Отец Паисий”, ПТГ „Никола Вапцаров”. В рамките на 1 учебен час тийнейджърите от девети, десети и единадесети клас ще се запознаят със специалисти от JobTiger и от Samsung. Те ще представят нови умения за нови постижения на младежите. Нели Малакова, специалист по човешки ресурси от JobTiger и Кристина Щерева, ПР мениджър на Samsung Electronics, България ще информират тийнейджърите за пазара на труда, как да търсят успешно работа и как да направят успешно CV. Програмата е насочена към подобряване на дигиталните умения на учениците. Те имат възможност да получат  – Европейски сертификат за компютърни умения, който младежите могат да спечелят в онлайн приложение. По време на урока учениците ще научат и как да създадат онлайн CV във Facebook апликация, съобразено с Европейските стандарти. Всичко това ще се случва на страницата на Trends of Tomorrow – www.facebook.com/SamsungTrendsBG.

Публикации от серията