Защо да (не) се включа в HR Industry 2020

HRI_2020_Article

Можете да участвате в събитието в два случая:

Като изложител.

Какво пропускате, ако не се включите в листата на изложителите?

Били ли сте в ситуация, в която решавате, че няма нужда да инвестирате ресурси за нещо?
Няма да отделите време, за да отидете някъде?
Или няма да се подготвите, за да направите нещо?

Първоначално идеята е отлична. Оказвате се с цялото време на света. А и вече сте били там, където този път няма да участвате.
И все пак – следите анонсите, без да искате разбирате за подготовката на конкурентите…
Вече не сте толкова сигурни в категоричното си решение.

Ако все пак сте решили да не се включите този път като изложители на HR услуги в областта на подбора, обучението, развитието, забавлението, задържането и всички останали форми на мотивация на хората в организациите в България, в деня на събитието можете да направите няколко задължителни обиколки на щандовете. Винаги е интересно от другата страна – няма две мнения по въпроса. Можете да си отбележите какво още да подобрите в презентирането на Вашата HR услуга.

Да, няма как да го демонстрирате веднага, но ще бъдете в крак с тенденциите в предлагането на този вид услуги в страната.

Ясно е, че няма да прекарате един цял ден с хора, с които можете да си партнирате и сте установили това в едни тихи часове на съседство по щандовете, примесени с лека умора или запознанство на кафе за кратка пауза, в които дори тялото ви си взима невидима почивка.

Разбира се, ще посетите част от семинарната програма и ще си тръгнете с усещането за посетител. Което на фона на потенциала на Вашите идеи и експертиза може и да не е съвсем комфортно.

Като посетител.

Вие сте HR специалист, мениджър или човек, който си търси работа, екип или призвание.

Можете да участвате в семинарната програма. Ако сте вътрешен HR експерт, напишете си домашното. Проучете предварително компаниите-участници. И тези, чиито семинари ще посетите и тези, с които ще говорите на щанда. Техните представители ще разговарят с много хора на този ден. Много вероятно е да не си спомнят точно вас, ако нямате дефинирани потребности. Ако целта ви е просто да проучите дадена консултантска компания, тогава наблюдавайте известно време екипа отстрани – как говори с посетителите, как се държи между срещите, как се отнасят един към друг членовете му, когато нямат посетители. Това наблюдение може да ви каже повече, отколкото един любезен разговор.

Ако сте от тези, които проучват компаниите и търсят следващия си работодател в лицето на компания-изложител, можете да направите същото като по-горе. Имате отличния шанс да видите на живо едно от лицата на вашия избор. Когато анализирате впечатленията си от разговора с представител на компанията, бъдете обективни към всичките си констатации.

Може да сте просто студент, който си търси почасова работа. Тогава е абсолютно задължително да имате някаква яснота какво точно можете да правите. Ако просто питате дали имат нужда от Вас, може да получите отрицателен отговор. В консултантските компании има и куп административна работа – подготовка на материали, координиране на процеси, класиране на документи и прочие. Както е казал един човек в едно друго време:

„Това, което търсиш, търси теб“.

Има и трети вариант: на 6 февруари 2020 година просто да минете през „Интерпред“. Той няма да ви струва нищо.
И като подготовка.
И като резултат.

Свързани публикации