Защо спестяването на пари е по-важно от всякога и кои са най-ефективните начини за това

Защо спестяването на пари е по-важно от всякога и кои са най-ефективните начини за това

След събитията от последните месеци редица държави са в неизгодно финансово положение, което означава, че същото се отнася и за хората. Затова вероятно в момента спестяването на средства е сред топ приоритетите на всички. Как да спестявате пари и кои са най-добрите начини да го правите?

Спестяването на пари улеснява живота ви и ви дава финансова свобода в непредвидени ситуации, а редовните вноски в спестяванията ви помагат да сте по-отговорни към вашите финанси. Да разполагате с малко повече пари в сметката си и да гледате как се увеличават с времето със сигурност е по-добре от това да сте на червено всеки месец. Ще разгледаме най-ефективните методи за спестяване, които ще ви донесат финансова независимост.

 

Zaplatomer.bg

Бюджетиране

Това е най-основният метод и затова трябва да го изпробвате преди останалите. Той представлява проследяване на разходите в сравнение с доходите.

Опитайте всеки месец внимателно да записвате разходите си в отделни категории (хранителни стоки, дрехи, жилище, развлечения, кола и т.н.). Можете да използвате вашия смартфон и различни приложения, които да ви помогнат да следите разходите си и да спестявате.

В края на месеца се вижда как сте изразходвали парите си. По този начин ще планирате по-добре разходите си в бъдеще и ще откриете допълнителни възможности за спестяване.

Касичка

Ако като дете сте събирали стотинки в касичка, сега е моментът като възрастен отново да се върнете към този навик, особено когато не можете редовно да заделяте по-големи суми. При по-малките суми средствата, които спестявате всеки месец, се отразяват по-малко на бюджета ви.

Спестяването в касичка може да се използва дори ако плащате с банкова карта вместо в брой. Ако банката ви има собствено приложение, проверете дали предлагат микро спестявания. В някои случаи можете да закръгляте плащанията си с карта нагоре и разликата да постъпва във вашата спестовна сметка, а в други – определен процент от всяко плащане с карта се превежда по вашите спестявания.

Методът „Плащай първо на себе си“

Този метод означава заделяне на пари за спестявания веднага щом получите заплатата си. Често хората чакат до края на месеца, за да видят дали им остават пари, които да прибавят към спестовната си сметка.

Преодоляването на този навик има огромен психологически ефект. Когато отделите част от тези пари веднага и платите всичките си сметки, оставащата сума ще бъде по-малка, но вие също ще бъдете по-малко разточителни (всички познаваме усещането, че си богат в момента, в който получим плащане). Сумата, която превеждате веднага в спестовната си сметка, не трябва да е прекомерна, затова определете сума, която е реалистична за вас и можете да си позволите.

Метод на снежната топка

Ако имате повече задължения, опитайте да ги изплатите по-бързо, използвайки метода на снежната топка. Основната концепция тук е да изплащате по-малките дългове възможно най-бързо, за да можете да се съсредоточите върху по-големите суми.

Този метод на спестяване се нарича „снежна топка“ поради постепенния начин, по който изплащате заемите си, докато останете без задължения.

Трябва да сте много последователни, за да използвате правилно този метод. Всеки път, след като изплатите едно задължение, отклонявате средствата, предназначени за неговото погасяване, за да ускорите изплащането на следващия заем, който имате.

10% или правилото 50/20/30

Най-малкото, което трябва да направите, е да усвоите основния принцип на спестяване: 10% от нетния ви доход в най-добрия случай трябва да бъде заделен или инвестиран. Ако търсите по-сложна формула, може да ви заинтересува правилото 50/20/30, което също включва проценти от доходите ви.

–          50% трябва да бъдат отделени за основните ви разходи, включително жилище, хранителни стоки, комунални услуги, облекло, транспорт до работа, гориво и т.н.;

–          20% трябва да бъдат инвестирани;

–          30% трябва да отиват за хобита, свободно време и други неща, които ви правят щастливи.

Месец без разходи

Името на този метод може да бъде малко подвеждащо, затова ще обясним. Разбира се, никой не ви кара да не плащате вода, ток или да не се храните в продължение на месец.

В месеца без разходи не трябва да харчите за нищо, освен за основните си разходи като жилище и хранителни стоки.

С други думи в продължение на един месец няма да купувате сладолед, няма да ходите на кино, няма да излизате на бира и няма да си купувате поредния чифт обувки.

Метод на пликовете

Методът на пликовете е върха на сладоледа, когато става дума за правила за спестяване.

С този метод се ангажирате да планирате внимателно бюджета си като създавате физически пликове за отделни категории разходи. Слагате определена сума пари във всеки плик в началото на месеца и не харчите повече от фиксираната сума. Без овърдрафт.

Категориите на пликовете включват всичко – хранителни стоки, гориво, дрехи, домакинство, свободно време или джобни пари и от вас зависи да определите бюджет за отделните пликове.

Предимството на този метод е, че в действителност виждате колко пари са останали във всяка категория и ще бъдете много по-малко податливи на спонтанни или необмислени покупки. Можете да прехвърляте пари между пликовете, но добавянето на допълнителни средства или плащания с карта са забранени. След това прехвърляте всичко, което е останало в края на месеца в спестовната си сметка.

Култура на спестяване

Разбира се, има много други начини за спестяване и затова вярваме, че ще намерите най-подходящия за вас. За някои може да е по-лесно да плащат само брой и да използват намаляването на парите като мотивация за ограничаване на разходите си. Други може да си носят на работа обяд от вкъщи, вместо да го купуват или да се хранят в ресторанти.

Всички тези методи имат нещо общо – възпитават култура на спестяване. Лесно е да се поддадем на усещането, че всичко е на наше разположение и че можем да притежаваме нещо веднага. Въпреки това, ние не се нуждаем от всичко, което искаме и когато ограничим пазаруването, това се отразява на нашия портфейл и на околната среда.

Защо спестяването е полезно?

Има много аргументи защо е добре да отделяме допълнителни средства и редовно да се грижим за спестяванията си. Ето някои от тях:

По-добра пенсия – Въпреки че е невъзможно да се предскаже бъдещето, икономистите предупреждават, че разчитането на държавния стълб на пенсионната система може да не е най-добрата идея. Добър пример дава Нидерландия, която има най-добрата пенсионна система в света. Нидерландската пенсионна система се основава на три стълба – държавна пенсия (социално осигуряване), корпоративен стълб (вноски от работодатели в пенсионни дружества) и частен стълб (всеки спестява индивидуално). Средната пенсия в Нидерландия е почти 1900 евро, докато пенсията от първия стълб е „само“ 700 евро.

Средства за непредвидени разходи – Ако пералнята ви се повреди или ако ви съкратят, винаги е по-добре (и финансово по-изгодно) да използвате спестяванията си, вместо да вземете заем.

Купуване на имот – Ипотечни кредити със 100% финансиране са рядкост. Бихте могли да използвате потребителски кредит, за да покриете останалите 10 до 30% от цената на имота, но не е ли по-добре да спестявате, отколкото да плащате два заема с лихва едновременно?

По-бързо изплащане на заем – Ако вече имате заеми, парите, които спестявате, може да бъдат използвани за по-бързото им погасяване като избегнете лихвите.

Финансова грамотност – Високата финансова култура означава малка вероятност да бъдете изложени на риск от бедност. Ако сте в състояние да управлявате парите си правилно, няма да се окажете обект на фалит или други финансови затруднения, които често са свързани с безразборни и непоносими кредити. Редовното спестяване е начин за повишаване на финансовата грамотност и успешно избягване на ненужни заеми.

 

Zaplatomer.bg

Свързани публикации