Защо властта ни превръща в тирани и какви са бизнес вредите от това

Източник: Flickr.com (Автор: Julian Fong)

Източник: Flickr.com (Автор: Julian Fong)

Сценарият е добре познат. Някой бива повишен и внезапно се променя – забравя старите си приятели в офиса или се превръща направо в тиранин. Оказва се, че тези наблюдения не са случайни и действително отговарят на истината. Но вината е най-вероятно в „мозъчното ни окабеляване“, твърдят нови изследвания.

Едно от първите изследвания по темата сочи, че базисен мозъчен механизъм ни кара да губим способността си за емпатия, когато се сдобием с власт. „Това изследване е важно, тъй като ни отваря вратата към изследване на въздействието на властта върху нас“, заявява Суквиндер Оби, един от водещите учени (от Wilfrid Laurier University в Канада), провели проучването. И добавя: „Много слабо разбираме как властта засяга мозъка“. Конкретните резултати от експериментите на учените сочат, че ако хората бъдат поставени в позиция, даваща усещане за повече власт, чувствителността им към другите спада, включително и способността им да се поставят на мястото на околните. Хората, получили повишение, показват и други дефекти, имащи отношение към хората – например, често забравят имена или не познават лично членовете на екипите си.

Научната основа

Още през 90-те години учени са изследвали маймуни и са установили, че мозъците им реагират еднакво, когато вземат един предмет и когато гледат някой друг да вземе предмета. По същия начин хората, когато гледат други хора да вземат една ябълка, си представят, че самите те извършват това действие. Този мозъчен процес е наречен „огледална система“ и учените го свързват с чувството за емпатия.

Оби и колегите му са установили, че колкото повече власт придобиваме, толкова повече отслабва „огледалната система“ – и потенциално, емпатията – но това е функция на мозъка ни, която не контролираме. Лиза Азез-Задех от University of Southern California, която изследва емпатията от неврологична гледна точка, твърди, че цитираното проучване е много интересно и хората, активиращи „огледалната си система“ повече, получават и по-високи резултати по скалата за емпатия. Тя добавя, че съществува и още нещо важно по темата. Хората изпитват по-силна емпатия към индивиди, с които имат нещо общо, „релевантност по отношение на общи черти или принадлежност към една и съща група“. Според нея, властимащите не се поставят на мястото на другите, тъй като не чувстват сходство с останалите хора. Тя допълва също, че тези открития са в унисон с други изследвания, доказващи, че хората с власт често са по-повърхностни. Могъщите не се интересуват достатъчно от другите и не търсят индивидуалните разлики между хората. Това ги подвежда да мислят в стереотипи и да категоризират хората по повърхностни признаци.

Добро извинение за лошо поведение?

Учените твърдят, че властимащите могат да се възползват от „трениране на състрадателността“. И не само заради човечността, а заради бизнес ползите. Изследване от 2011 г. на Уилям Гентри от Center for Creative Leadership, включващо 6000 мениджъри от 38 държави, е установило, че мениджърите с високи нива на емпатия имат и по-висока успеваемост в работните постижения. Емпатичните началници, казва Гентри, просто са по-ефикасни в работата си и добавя, че емпатията е една от топ компетенциите на ефективните лидери.  „Установили сме, че когато хората се изкачват по стълбата на властта, но не разбират как да се отнасят с други хора, не комуникират добре и изглеждат безчувствени, студени и авторитарни, в крайна сметка се провалят кариерно. Това струва невероятно много в пари, време и лоша атмосфера за компаниите“, добавя изследователят.

Властта има интересно въздействие върху „огледалната ни система“, но изследователите признават, че са необходими още много проучвания и експерименти, за да се разбере напълно ролята ѝ. „Това е едно от първите изследвания, вглеждащо се в мозъчните механизми и властта. На практика, то наистина повдига още много интересни въпроси, нежели да дава отговори“, обобщава Суквиндер Оби.

Публикации от серията