Затвор за работодателя при смърт на нелегално наети работници

В изменения в Наказателния кодекс вероятно ще се потърси криминална отговорност за работодател, който наема без служители без договор, а в последствие се стига до фатални инциденти. Това коментира днес министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин в студиото на „Тази сутрин“ на bTV. По думите му в случаи, като този със загиналите работници при срутването на хотел „Вероника“ в комплекса „Слънчев ден“, би трябвало работодателят-нарушител да влиза в затвора. Министър Калфин обясни, че е провел разговори по тази тема с министъра на правосъдието и в момента се работи на междуведомствено експертно ниво по внасянето на подобни промени.

Съгласно действащото в момента законодателство работодателят е отговорен само имуществено при подобни инциденти с настъпила трайна неработоспособност или смърт на работника. Досега криминализирани са само нарушения на трудовите права на гражданите, във връзка с дискриминация на верска, расова или политическа основа, както и при отказ да се изпълни заповед или влязло в сила решение за възстановяване на неправилно уволнен работник или служител (чл. 172 от НК).

По време на разговора в студиото на bTV министър Калфин също така отново потвърди позицията си в подкрепа на увеличаване на осигурителната тежест, въпреки отпора на работодателските организации. Дискусията по темата с всички засегнати страни продължава.

Свързани публикации