Жените в България са по-ефективните мениджъри

Специфичният демографски профил на мениджърите в региона е проблем пред реализирането на нужната промяна

women_business

Жените-мениджъри в България са по-ефективни в работата си, се казва в резултатите от проучване, проведено от GfK и CEU Business School по поръчка на Тarget Executive Search в шест страни от Централна и Източна Европа – България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Изследването отчита мнението на близо 1000 чуждестранни мениджъри и техните местни партньори в четири основни области: общата бизнес среда, управленският стил, мениджърите и пазара, прозрачността и междукултурните въпроси. Като цяло резултатите показват липса на проблем с половете в региона. Работното отношение и бизнес ролята на жените-мениджъри е оценена високо от чуждестранните им ръководители. „Ако има проблеми, те не са видими сред проучваните компании“, казват организаторите на изследването.

В същото време проучването показва, че компаниите от Централна и Източна Европа все още изостават много и имат дълъг път пред себе си за понижаването на бюрокрацията, елиминирането на корупцията, ориентирането към по-добро обслужване на клиентите и поемането на по-голяма отговорност от страна на мениджърите. В сравнение с 2009 г., когато е проведено сходно проучване, цялостната оценка за удовлетвореността е по-ниска във всяка една от страните.

Липсата на силна ориентираност към клиента също е посочена като една от основните причини, поради които компаниите не придобиват по-добра конкурентноспособност. „Местните мениджъри не отчитат значимостта на този проблем, докато повечето от чуждестранните мениджъри считат, че компаниите са много изостанали в това отношение. Ако това, заедно с понижаването на бюрокрацията и елиминирането на корупцията, може да се промени, компаниите от региона ще вземат преднина. При добра възможност могат да възвърнат инерцията, която набират при смяната на режима и след присъединяването към ЕС, и която сякаш изгубват след икономическата криза през 2009 г.“, казва Клеменс Версониг от Target.

Една от причините бизнесът в региона все още да се лута в търсене на най-правилния път обаче е профилът и уменията на местните мениджъри. В изследването се отчита, че младите мениджъри (под 35 г.) изглеждат отворени към нови идеи, добро образоване и езикови умения. На тях обаче им липсват опитът и дългосрочната визия, докато ръководителите от по-старото поколение предпочитат да не променят навиците си, което се оказва и пречка пред реализирането на нужните промени.

Свързани публикации