Жените заемат все повече топ управленски позиции в света на дигиталните технологии

Дигиталната търговия расте в пъти всяка година. Човекът е в центъра на всички дигитални технологии.

1977049_10151969063276277_8203678702548960266_nМиналата седмица в София се проведе шестото издание на Webit CEE Digital Summit за Централна и Източна Европа, което обедини над 50 лектори и над 1200 посетители в сферата на дигиталния маркетинг и предприемачеството. Събитието беше открито с вдъхновяваща реч на основателя на Webit Congress, Пламен Русев, който завърши с два апела – „огледайте се около вас и се запознайте помежду си – кой знае – може би до вас стоят представители на стартъп, които ще променят из основи някоя индустрия“ и още „останете луди – винаги когато са ми казвали: „Ти си луд!“, съм знаел, че съм на прав път и че никой преди мен не е правил това“ . 

Сред основните прчини, които привлякоха представители на Google, IBM, Intel, GfK, VivaKi, Blackberry, Pfizer и много други утвърдени брандове, както и малки и средни комапнии са:

  1. Все повече дами на топ постове в глобални дигитални компании Марта Клепка (Дигитален Директор ЦИЕ, Публицис Груп), Каролин Хен (Регионален Директор ЦИЕ и Близкия Изток и Африка, GfK), Ева Вучева (Директор Корпоративно развитие, Fashion Days) и други бяха на сцената на Webit CEE Digital Summit, за да докажат мястото на дамите в тази приемана доскоро за мъжка индустрия.
  2. Бъдещето на дигиталната реклама е Programmatic – реклама, изцяло базирана на данни. Все по-малко човешкият фактор и все повече алгоритми и данни  ще определят каква реклама ще виждате онлайн.
  3. Потребителите са като аватари – носят смартфоните си и други технологии със себе си по всяко време, затова добавената реалност+мобилните технологии ще намерят много по-широко поле за действие и въздействие и ще бъдат търговско приложими – около това твърдение се обединиха експерти от Pfizer,  Infinit Solutions и други.
  4. Успешните фирми са тези, които интегрират социалните медии,  облачните технологии и „големите данни“ в основата на IT инфраструктурата си, казаха от IBM, Intel и други.
  5. Умните компании са компании, които се съсредоточват върху предлагането на отлични услуги и се обвързват дългосрочно с клиентите, събират информация, анализират я и я използват в своя полза, каза Елена Вучева от Fashion Days и продължи: „Мислете, че сте много големи!“
  6. Стартиращите компании получават все по-големи възможности за развитие в Централна и Източна Европа – регионът търси своя Дигитален шампион с успешен бизнес, оценен за над 1 милиард EUR.

Тази година Webit CEE Digital Summit имаше две паралелни събития:  Digital Marketing Summit и Leaders Summit.

В програмата на Marketing Summit бяха четири основни теми – Programmatic/Big Data Stream, Social Media, Digital Commerce и Mobile/Tech Innovation – по които иновативните лидери на 25 водещи рекламодатели, агенции, издатели, медии и технологични компании в Централна и Източна Европа презентираха и се включиха в панелни дискусии.

Топ представители на Google демонстрираха четирите начина да се изградят завладяващи кампании в YouTube. „По-краткото е по-добро: покажете логото и основното съобщение в първите 5 секунди, създайте рекламен клип не повече от 15 секунди, използвайте ясен „призив за действие“ (call-to-action) и хиперлинкове“.

В Leaders Summit се обсъждаха теми, които вълнуват най-вече основатели на стартиращи компании и чрез които да извлекат възможно най-приложимо ноу-хау от по-опитните участници в  дигитализираната пазарна среда. Насоката, в която се движеха презентациите и дискусиите, беше търсене на инвестиции, използването на платформи, излизане на международни пазари.

1649_10151969158866277_8857245764964034017_n

В рамките на 30 минути четирима основатели на четири стартиращи компании – Jumpido, Edhub.io, Transmetrics, Forward – демонстрираха идеите и таланта си на сцената. Победител стана Кирил Русев, Jumpido и спечели за фирмата си безплатен щанд на експото за стариращ компании в рамките на Глобалния Webit Congress в Истанбул на 1-2 октомври 2014.

По време на цялото събитие имаше и други награди, включително за най-ретуитван туит, най-бърз и най-бавен катерач в предизвикателство със стена за катерене.

Целият конгрес беше достъпен за гледане онлайн в интернет. Тук може да видите записите: Webit CEE Digital Marketing Summit | Webit CEE Leaders Summit

Следващите издания на Webit през 2014 г. включват Webit dComm Summit за региона на Близкия Изток и Северна Африка, който ще се проведе на 30 април в Дубай и глобалното събитие за регионите на Европа, Близкия Изток и Африка и Азия, което ще се проведе в Истанбул на 1 и 2 октомври.

Публикации от серията