Женя Цветанова: В туристическия бранш умението за реакция в кризи е най-важно

Женя Цветанова е маркетинг мениджър в хотел в „Златни пясъци“ и отговаря за подбора на персонала на рецепцията, както и за обработката на резервациите на туристите. Завършила е бакалавърска степен по „Международни икономически отношения“ и „Международен бизнес“ в Икономическия университет – Варна, а в момента е асистент в катедра „МИО“ пак там. Твърди, че преподавателската дейност й дава възможност да контактува с млади хора и да разширява кръгозора си.

По време на Националните дни на кариерата във Варна Жени сподели, че основно изискване за работа в хотела е владеене на английски и немски език, а предишен опит не е задължителен – обучението се провежда на място в началото на сезона и включва езикови курсове по немски език. Едно от най-търсените качества в кандидатите е умението да реагират адекватно в кризисни ситуации. В активния сезон такива ситуации не липсват – от оплакване на турист за гледката на стаята до кражби на коли на чужденци.

Като тенденции в туризма през последните години Женя открои все по-ранното записване на туристите, които планират летните ваканции още през зимата, както и интензивното търсене на пакетите „all inclusive“. Трайно се увеличава и броят на румънските туристи, посещаващи българското Черноморие.

Публикации от серията