6 най-неловки места, на които да срещнете шефа си (и как да се измъкнете от ситуацията)

EXHE387G69

Когато сме свикнали да виждаме шефа си на работа, някак автоматично игнорираме факта, че и той, също като нас, има личен живот. А това предполага, че и той пазарува, разхожда се, забавлява се, купонясва, има си свои хобита и занимания. Както гласи популярната поговорка „Светът е малък“, а ние бихме продължили – „и шефът дебне отвсякъде“. Няма нищо неприятно в това да срещнете своя суперавайзър, докато се разхождате, стига да не се окаже, че това е точно навръх Хелоуийн, а вие сте облекли голям, розов заешки костюм. Примерно. Ето няколко неловки ситуации и места, в които може да се случи сблъсъкът, заедно с няколко предложения как да излезете възможно „най-чисти“ от него.

1. На пазар (за бельо)

Представете си как се натъквате на началника си (независимо мъж или жена) с цял куп ново и обещаващо бельо в някой магазин в мола. Неловко, а? Спокойно, това е само точка първа.

Как да се измъкнем?

Ако имате късмета да забележите шефа си отдалеч, опитайте да се отървете от евентуалните покупки моментално. Ще довършите започнатото след като опасността размине. Ако ли не – е, опитайте да бъдете възможно най-сдържани в поздрава си, не осъществявайте очен контакт и се изплъзнете колкото се може по-бързо (и любезно) преди червената дантела или тигровите боксерки да попаднат в шефското полезрение.

2. В съблекалнята

Има ли сте чудесна и ползотворна тренировка и се чувствате страшно тонизирани и освежени! Защо да не развалим момента с внезапната поява на шефа ви, заметнат/а небрежно с кърпа, точно като вас. Погледите се кръстосват. Не можете да избягате. Или трябва да се облечете пред него/нея или тактично да си вземете нещата и да направите обличането в тоалетната.

Как да се измъкнем?

Трудно е да се стигне до печеливша позиция, но несъмнено ще е по-малко неловко, ако си вземете нещата и  се преоблечете другаде. Да, изнизването ще е неловко, но помислете си как ще се чувствате в другата ситуация. А преди излизане от тренировката най-добре отделете малко време, за да си промените графика на посещенията…

3. В бар… подпийнали

Какво е животът без малко забава? Дори и за вечно сериозния ви шеф. В тази ситуация няма особено значение кой е под влиянието на онези коварни „няколко малки“. В понеделник сутрин, когато се срещнете в офиса, за вас ще е еднакво неловко, както ако вие сте изпълнителя на онова артистично караоке изпълнение на “I Want To Break Free”, така и ако сте видели главата на компанията, маниерничещ като Фреди Меркюри. Вече нищо в офиса няма да е същото… и за двама ви.

Как да се измъкнем?

Надявайте се, на първо място, че ще забележите вашия началник преди началото на фамозното изпълнение… Ако имате този късмет, съветваме ви да съберете цялата си воля, за едно изключително сериозно и трезво „Здравейте“, придружено от деликатно кимане с глава. След това най-добре си допийте в някой съседен бар.

4. При терапевта

В това все по-динамично, объркано и стресиращо ежедневие, съвсем нормално е повече да хора имат нужда от професионалист, с когото да поговорят и споделт проблемите си. Много е вероятно в това число да влиза и вашият шеф. Канапенцата пред офиса на терапевта ви, разделени от малка масичка, върху която са хвърлени няколко остарели списания за мода, например, несъмнено не са най-приятното мястото, на което да се засечете.

Как да се измъкнем?

Поздравете сдържано. Вземете модното списание от 2009-та година и се зачетете така, сякаш никога не сте се докосвали до нещо по-интересно. И не – „Надявам се да не съм аз причината, заради която сте тук“ – не е подходяща шега. Наистина.

5. На интервю за работа

Решили сте да отидете на интервю за нова работа, докато все още сте назначени на старото си място – ей така, за да видите какво може да изкочи. Уверени сте, чувствате се добре, вървите с бодра стъпка към стаята, в която интервюто ще се случи и внезапно в коридора виждате шефа си. В главата ви звучи неизменният звук на неприятната изненада „опаааааа“, докато разменяте погледи неловко. Множество въпроси като – „Той какво прави тук, бизнес среща ли има?“, „Познава ли някого?“, „Дали знае, че ще се явявам на интервю?“, „Дали ако знае, вече е казал на хората тук какъв ужасен, нелоялен лъжец съм?“. Интуитивно решавате, че от два стола оставате на земята и в най-добрия случай не получавате мини инфаркт.

Как да се справим?

Овладейте се, поздравете ведро и пуснете коментар като „Ще се видим в офиса!“. След това се отпуснете, уверете себе си, че нищо ужасно не е станало, опитайте се да не се затворите в тоалетната на сградата за следващия половин час и влезте на това интервю с високо вдигната глава.

6. В заведение… сами

Един хубав съботен ден решавате, че трябва да хапнете нещо в съседния ресторант или да пийнете нещо в кафето на ъгъла. Сядате, поръчвате си, наслаждавате се на спокойствието… докато шефът ви не се настанява на съседната маса. Сам. И ви поздравява. Носи си вестник и чай. Очевидно не очаква никого. Но вас ви очаква един дълъг половин час, в който да проучите всеки детайл в интериора на заведението и да запомните всеки публикуван статус във Facebook, само и само да не срещнете погледи.

Как да се справим?

Това би било ужасно мъчение, не си го причинявайте. Е, да, има ли сте желанието да прекарате уединен следобед, но какво от това? Бъдете учтиви, поканете началника си да седне до вас и да изпиете по нещо заедно. В най-лошия случай ще откаже и ще седне на маса в далечния край на заведението. Ако не – ще имате шанс да поговорите и да се опознаете в неформална обстановка, която за ваше щастие не е засенчена от току-що закупено бельо или премрежен от алкохол поглед. Възползвайте се – може срещата да се окаже полезна за вас.

Дори и да сте в чудесни отношения с човека, който плаща заплатата ви, някои места и ситуации все пак си остават табута. (Нарочно не споменахме някои още по-конфузни места за среща – убедени сме, че сте почтени хора и не посещавате такива.) И докато нищо не може да помогне да избегнете неловкото усещане в тези моменти, правилното поведение може да ви изведе достойно от неочакваната среща.

Или просто никога не излизайте от вкъщи. Това също е вариант.

Свързани публикации