Спас Кьосев: Докато хората не знаят колко трудно е това, което работиш, значи си добър

Спас Кьосев е автор и водещ в предаването „БНТ Такси„. Води и новините в Българската национална телевизия. От разговора ни ще научите защо БНТ Такси е любимото му занимание от години, как попада в телевизията, какво му дава философията, защо харесва баскетбола и кои са хората, които са го вдъхновили по пътя му дотук.

„Кое ми харесва в това да съм журналист? Това, че всеки ден е различен от предишния, всеки ден ти поставя нови предизвикателства и изисква нещо ново от теб. Каквито и таланти и заложби да имаш, трябва да се занимаваш поне 10 000 часа с нещо, за да започнеш да го разбираш и да започне то да ти говори“.

„Целта на нашата работа е когато ти е най-трудно да го скриеш, да изглежда лесно. Докато хората не знаят колко трудно е това, което работиш, значи си добър“.

Спас всъщност никога не е учил журналистика и поведение пред камера. Попада в  професията абсолютно случайно. Преминава всички интервюта за бригада в САЩ и преди да тръгне, решава да отиде на кастинг във Военния телевизионен канал.

„Дадоха ми да прочета брошура на НАТО и вероятно ме взеха заради гласа. Бях поставен пред избор – да отида в Щатите или да започна нещо ново, което никога не съм мечтал да правя. Прецених, че съм първи курс и имам още шансове да отида на бригада, а кой знае дали ще имам друг шанс да опитам в телевизия“.

Това, което работи в момента, до голяма степен дължи на образованието в Класическата гимназия, където две години профилира философия. Нарича себе си „експеримент“, защото започва образованието си в експериментално училище по Сендовската система, следва философията в НГДЕК, преминава през маркетинг в УНСС и с работата сега отново се завръща в хуманитарната сфера.

Спортът според него помага на човек да открие слабите си места и да работи върху тях. За финал цитира Майкъл Джордан, когото харесва не само като баскетболист, но и като житейска философия: „Единственият човек, който може да те спре, си самият ти“.

 

 

Свързани публикации