YouTube нарои млади милионери

youtube.com

За пръв път в историята си, Forbes публикува списък с най-добре печелещите YouTube звезди. В класацията са се „промъкнали“ 10 канала от видеоплатформата, а най-слабо представилият се новобогаташ е спечелил за изминалата финансова година (завършваща на 1 юни 2015) само $2.5 милиона. И независимо, че всички тези новоизлюпени бизнесмени се подвизават в най-различни сфери, общото между тях е видимо и с просто око – всички те са „милениали“, а повечето от тях са под 30-годишна възраст.

YouTube продължава да бъде предпочитаната платформа за консумиране на медийно съдържание и не е учудващо, че нейните потребители търсят и откриват способи за извличане на дивиденти. Един от тези преуспяващи млади хора е блогърката, занимаваща се с въпросите на красотата, Мишел Пхан. Тя е споделила пред Forbes, че щом YouTube ще „бъде глобалната телевизия на бъдещето, то аз трябва да изградя моя бранд тук“. Още през първата си седмица като „влогърка“ Мишел е отчела 40 хиляди гледания и стотици коментари, което я навело на мисълта, че видимо е открила призванието си.

Други звезди, които добре „инкасират“ от платформата, са комиците Бени и Рафи Файн, видеогеймърът Феликс Киелбер и още ред други младежи.  Феликс например, изкарва по $12 милиона годишно, като просто коментира игрите, които играе.

Когато става дума за печелене от YouTube, повечето приходи идват от онлайн реклами. Но по-перспективно мислещите звезди от платформата са се отдали и на други бизнес начинания, осребрявайки натрупаната слава. Някои имат сделки за издаване на книги, други създават собствени марки и продукти, а поне един е издал и рап-сингъл (Олажиде Олатунджи, който принципно също си е спечелил име като геймър).

Всичко това е ясно доказателство, че хора, които имат сполучливи идеи и достатъчни дози екстровертност, могат да станат милионери светкавично, благодарение на всякакви подходящи форми на онлайн присъствие.

Свързани публикации