4 ситуации, в които може да приемете по-ниска заплата

21295208

Дали заплатата ви ще е същата като досегашната, ако започнете нова работа? Не е задължително.

Размерът на възнаграждението зависи от вида на работата, образованието и опита, но и от бъдещото ви кариерно развитие, растежа на компанията и бонусите, които получавате. Кога е ок да приемете по-ниско заплащане?

#1 Изпитателен период

През шестмесечния изпитателен период работодателят преценява уменията и способностите на новия човек в екипа. Служителят също решава дали работата отговаря на очакванията му. В рамките на този срок и двете страни могат да прекратят трудовия договор без да е нужно да се мотивират.

Някои работодатели предлагат по-ниско възнаграждение по време на изпитателния с уговорката, че ще го увеличат след края му, ако и двете страни са доволни. Освен това често по време на изпитателния срок може да нямате право на други бонуси и придобивки.

Ако направите подобен компромис, уверете се, че увеличението на заплатата след изпитателния срок ще бъде включено в трудовия договор.

#2 Смяна на професията

Напоследък съвсем не са необичайни случаите на пълна промяна в кариерния път. Често хора, които работят в големи корпорации, са доволни от заплатата, която получават, но искат повече свобода или възможност да започнат нещо съвсем ново. Смяната на бранша или започването на собствен бизнес понякога са свързани с намаляване на дохода, защото на служителя е необходимо време, за да натрупа опит и да бъде отново оценен като професионалист.

#3 По-добри придобивки

Възможно е да приемете по-ниско възнаграждение, когато е придружено от бонуси или допълнителни придобивки. Нямаме предвид хоум офис или по-хубав офис, а например платено от компанията жилище (ако служителят е от друг град), покриване на разходите за транспорт до работа, обучение, осигурено от компанията, детска градина за децата на служителите, застраховка живот и т.н.

#4 По-ниска заплата, по-спокойна работа

Заплатата е важна, но не е единственият фактор, който определя успешния служител. Ако са застрашени от burn out, някои хора са склонни да работят за по-ниско възнаграждение. Ползите могат да бъдат по-малко стрес, по-удобно работно време, по-кратко пътуване до работа и по-добър баланс между професионален и личен живот. Според проучване на компанията за привличане на таланти и кариерно развитие Mom Corps 45 % от служителите са склонни да се откажат от процент от заплащането си в замяна на повече гъвкавост на работа.

Приемането на по-ниска заплата не винаги е крачка назад за служителя и може да се случи по време на изпитaтелния период, когато започвате собствен бизнес или се стремите към по-добър баланс работа-личен живот. Ако искате да разберете каква е заплатата за вашата позиция на пазара на труда, сравнете я в Zaplatomer.bg.

Zaplatomer.bg

Свързани публикации