Победител в десетото издание на конкурса за студенти “Академия за иновации” е Ecohunt

На първо място в Академия за иновации 2023 се класира отборът на Ecohunt, със студентите Зорница НайденоваУниверситет за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и Илияна Банкова, Университет за национално и световно стопанство (УНСС). Te печелят грант в размер на 10000 лв., пътуване до Европейските институции в Брюксел и участие в акселераторската програма на Innovation Starter. Финансовата награда връчи Христо Стоянов, представител на Европейски инвестиционен фонд за България, а награда на Европейската комисияБойко Благоев, Ръководител отдел Комуникации в представителството на Европейската комисия в България.

“EcoHunt” е мобилното приложение е посветено на почистването на околната среда и подобряване на човешките навици.

”Вдъхновени от природата и с желание да я запазим чиста, искаме да ангажираме всички в тази обща мисия. Това ще стане чрез геймифицирано мобилно приложение на принципа „търсене на съкровища“, като всеки ден се дава мисия, която през деня трябва да се изпълни. Така почистваме всеки ден с малки стъпки, създава се навик и отговорност към природата и се цели предотвратяване на големите замърсявания и замърсяването на почви, вода и храна. Целим решаване на глобален проблем с малки стъпки. Използва се методологията и полезните модели на геймификацията. Имаме разработени функционалности и дизайн”, добавя лидерът на проекта Зорница, студент в специалност “Геодезия”, УАСГ.

Финалът на десетата кръгла годишнина на “Академия за иновации” се проведе на 2 и 3 юни в София Тех Парк. В тазгодишния конкурс за студентски предприемачески идеи участваха над 50 проекта, от които десет бяха допуснати до финал.

На второ място остана отбор  “Twisted Technology” със студенти от Технически университет –  София, Кристиян Григоров, специалност “Компютърно и софтуерно инженерство” и Димитър Павлов, специалност “Стопанско управление”, които са създали мобилна и уеб платформа, където всеки потребител може да намери и да се свърже с най-подходящия за него сервиз за техника. Те печелят финансова премия в размер на 2000 лв. и посещение на Европейските институции в Брюксел, както и участие в акселераторската програма на Българска фондова борса Beam lab.

На трето място са студентите от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, отбор Black Window, с участници Доротея Николаева и Цветан Митев, студенти в специалност “Архитектура” и Калина Митева, студентка в специалност “Международен бизнес с английски език”във ВСУ “Черноризец Храбър”, които кандидатстваха с идеята си за екологични панели “Green Air”, изработени от мъх и мицел. Те печелят финансова премия от 1000 лв.,пътуване до Европейските институции в Брюксел, предметни и поощрителни награди.

Ключови партньори на Академия за иновации са Представителството на Европейската комисия в БългарияЕвропейска инвестиционна банкаБългарска фондова борсаUniCredit Bulbank и др. 

Проектът се организира в партньорство с 15 български университета, с финансовата подкрепа на Аурубис България, Софийска вода, част от Веолия, Лукойл България и с продуктовата подкрепа на Кока-Кола България и Нестле България.

Генерални медия партньори са Нетинфо, Капитал, БНР, сп. Мениджър, JobTiger

За допълнитена информация:  office@innovationstarter.bg

Свързани публикации