Въпреки Великденските празници и почивни дни броят на обявите за работа нараства

Въпреки Великденските празници и почивни дни броят на обявите за работа нараства

Секторът „Хотелиерство и ресторантьорство“ е на път да заеме челна позиция по дял на предложенията

Типично е по време  на празниците предложенията за работа да намалеят. Дейностите по подбор на персонал биват преустановени за кратко, докато се наслаждаваме на празничните и почивни дни.

През изминалия месец април 2022г. предложенията за работа не намаляха. В някои сектори се наблюдава спад на предложенията, но като общ брой отчитаме дори малък ръст от 1%. Броят на обявите за работа е малко над 52 500 и на годишна база са се увеличили с 21% (спрямо април 2021г.).

Публикувани обяви за работа по дни
Публикувани обяви за работа по дни – Jobtiger – април 2021г. / април 2022г.

Продължава двуцифреният ръст на обявите в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“. През април 2022г. броят на предложенията в него е нараснал с 14% и  вече има над 11 000 обявени позиции за заетост.

На второ място по ръст, както и в предходния месец, е секторът „Търговия и продажби“ с увеличение от 7%. Следват секторите „Логистика и транспорт“ (4%) и „Здравеопазване и фармация“ (1%).

При останалите сектори наблюдаваме спад на броя на обявите и той е, както следва:

„Производство“ (-2%), „Строителство“ (-3%), „Маркетинг и реклама“ (-7%), „Счетоводство, одит, финанси“ (-9,3%), „ИТ“ (-9,4%), „Административни и обслужващи дейности“ (-9,4%).

Дялово разпределение

Като резултат от постоянното нарастване на предложенията в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“, той е на път да заеме първото място като дял от общия брой обяви и да изпревари традиционния лидер – сектор  „Търговия и продажби“.

Последният все още заема челното място с 21,6%, но води едва с 0,1% сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“, чийто дял през април 2022г. е 21,5%.

На трето място продължава да бъде секторът „ИТ“ с дял от 14%, а след него се нареждат секторите: „Производство“ (13%), „Административни и обслужващи дейности“ (9%), „Логистика и транспорт“ (8%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4,4%), „Строителство“ (4,4%), „Здравеопазване и фармация“ (3,4%), „Маркетинг и реклама“ (2,9%) и „Изкуство“ (1%).

Дялово разпределение на обявите за работа по сектори
Дялово разпределение на обявите за работа по сектори – JobTiger – април 2022г.

Работа от вкъщи

Предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа в края на април достигат почти 6000 или 11,6% от общия брой обяви.

Дял на обявите за работа от вкъщи/дистанционна работа
Дял на обявите за работа от вкъщи/дистанционна работа – JobTiger – април 2022г.

Спрямо предходния месец март броят на този тип предложения се е увеличил с 8%, а съотношението им по сектори е следното: „ИТ“ (55%), следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (15%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (15%) и „Търговия и продажби“ (5%).

Разпределение на обявите за работа от вкъщи/дистанционна работа по сектори
Разпределение на обявите за работа от вкъщи/дистанционна работа по сектори

Обяви с изискване за притежание на зелен сертификат

Предложенията, притежаващи изискване за наличен зелен сертификат (удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или неговото преболедуване), продължават да намаляват. След като в края на април противоепидемичните мерки са официално отменени,  наблюдаваме едва 50 предложения, изискващи зелен сертификат.

Предлагане по градове

През април 2022г. общият брой на обявите във водещите областни градове е намалял с 3%. Изменението по градове е, както следва: София (-6%), Пловдив (-2%), Варна (6%), Бургас (5%), Русе (-12%) и Стара Загора (5%).

Като дялово разпределение предложенията във водещите областни градове заемат 72% от всички обяви. Разпределението във всеки от тези градове е както следва:  София (43%), Пловдив (9%), Варна (10%), Бургас (4%, Русе (3%) и Стара Загора (2%).

Дялово разпределение на обявите за работа по градове
Дялово разпределение на обявите за работа по градове – JobTiger – април 2022г.

Обяви подходящи за бежанци

Броят на обявите за работа, подходящи за бежанци през април е над 2600 – ръст от 16% спрямо март. Като дял този тип предложения е около 5% от общия брой обяви в страната.

Дялово разпределение на обявите за работа, подходящи за бежанци
Дялово разпределение на обявите за работа, подходящи за бежанци – JobTiger – април 2022г.

Екипът на JobТiger ще продължи да ви държи в течение на тенденциите с редовния си анализ на динамиката при предложенията за работа у нас.

Свързани публикации