Любомир Иванов: 7 съвета как да изберете подходящия за вас стаж

LyubomirIvanov.jpgЛюбомир Иванов е старши мениджър „Привличане на таланти, обучение и развитие“ в направление „Човешки ресурси“ в А1 България. Преди да заеме настоящата си позиция, той е оглавявал екипа, отговарящ за обученията на служителите на технологичната компания.

  1. Проучете дали компанията работи в сферата, в която искате да се развивате и какви възможности за стаж предлага.

Преди да започнете активно да търсите стажантска позиция, най-важно е да си отговорите с какво искате да се занимавате и в какво направление да се развивате. След това проучете какви възможности предлагат отделните компании. В момента в А1 предлагаме стажове с фокус върху различни специализирани направления като маркетинг, ИТ, администрация, мрежа и услуги и други.

Силно търсене имаме за нови колеги-стажанти за направление „Информационни технологии и дигитална трансформация“, например. Както знаете, А1 все повече се развива отвъд традиционния телеком бизнес модел и поставя фокус върху развитието на ICT и IoT услуги за корпоративните клиенти, дигитални услуги за частните потребители. Това създава обширни възможности за млади хора с технически специалности и интерес към създаването на софтуер и работата по иновативни ИТ проекти да придобият реален бизнес опит в А1.

  1. Проверете (на уебсайта, в медиите, в профилите в социалните мрежи) на компанията кога е създадена стажантската програма и каква част от участниците в нея остават на постоянна позиция след това. Важно е да знаете и с каква продължителност е и доколко са гъвкави условията.

Бих посъветвал кандидатите за стаж да се поинтересуват предварително доколко отдадена е една компания на създаването на възможности за първите стъпки в кариерата на младите хора. Като пример мога да посоча, че за нас в А1 това е ключова част от стратегията ни – подкрепяме и насърчаваме постоянното учене и надграждане на знанията и уменията. Стажантската програма на А1 е създадена още през 2005 г. и през тези вече над 15 години сме натрупали значителен опит и непрекъснато усъвършенстваме възможностите, които предоставяме на младите хора. Стажантската програмата на А1 е целогодишна и платена. Продължителността ѝ може да варира от 3, 6 или 9 месеца и е изцяло съобразена с индивидуалните предпочитания на младите хора. По време на стажа ще имате възможност да работите по реални проекти, да участвате в специално разработени за вашите нужди обучения, както да участвате в доброволчески инициатива. За нас е важно максимално да доближим дейностите до реалната бизнес среда. Мисля, че е показателно, че от всички над 1100 стажанти, които са били в компанията досега, над 30% остават на работа на постоянен договор след това.

  1. Посещавайте кариерни форуми, поинтересувайте се дали компанията си партнира с Вашия университет, за да се запознаете с нейни представители, или проверявайте редовно кариерните страници на самата компания.

Активното търсене на стаж е добър знак за всеки работодател. Затова бих препоръчал на младите хора да се интересуват от различните канали, чрез които биха могли да се кандидатират за стаж. В А1 редовно организираме заедно със своите партньори – университети, училища и платформи, кариерни събития, по време на които младите хора могат да научат повече за стажа в А1 и да кандидатстват по активна стажантска програма. Същевременно обявяваме и на сайта си отворените стажантски позиции и директното кандидатстване по обяви продължава да бъде един от основните канали, по който младите хора идват на стаж при нас.

  1. Предварително се информирайте как и кога се кандидатства за стажантска позиция и какво предлага компанията.

Вярвам, че всеки млад човек заслужава възможност да се запознае с реалната бизнес среда и да надгради и разшири своите знания и умения. Затова провеждаме стажантската програма на А1 целогодишно. Не искаме да ограничаваме избора на младите хора в кой етап от учебната година са готови да кандидатстват за стаж.

В А1 разнообразието от проекти и услуги, по които работим, дават наистина необятни възможности за млади хора с различни специалности да придобият реален опит в бизнес среда. При нас в допълнение към работата в екип с утвърдени специалисти, стажантите получават и редица обучения, чрез достъп до разнообразни платформи. Създаваме среда, в която те да получават редовна и конструктивна обратна връзка, така че стажът да им е максимално полезен. Всеки участник в програмата придобива основни знания и умения.

Не бива да пропускаме да споменем и придобивките, които могат да ползват, например безплатен служебен транспорт и паркинг, безплатни прегледи в лекарски кабинет, възможност за ползване на фитнес центъра в кампуса на централния ни офис. Разбира се, получават също и СИМ карта за разговори и необходимата техника, за да изпълняват своите задължения.

  1. Научете какви качества търси компанията у своите стажанти.

Вярваме в потенциала, ентусиазма и новите идеи на младите хора и за нас е важно да ги подкрепяме в началото на професионалния им път. Повечето стажантски програми предлагат възможности за личностно и професионално развитие. Ние в А1 осъзнаваме, че това е двустранен процес и разчитаме, че ще се развиваме заедно. Младите хора много често имат различни виждания и разбирания за работата, което в комбинация опита на по-опитните членове на екипите, създава отлични възможности за постигане на значими резултати.

В А1 търсим отговорни, креативни и инициативни млади хора. Работим в една от най-динамичните сфери на бизнеса и за нас е важно младите хора да са ориентирани към постигането на резултати и да се стремят към развитие в конкретна професионална област.

  1. Подгответе се за интервюто за стаж.

Всички изброени съвети помагат за това кандидатът за стаж да е предварително подготвен какви възможности се отварят пред него, както и какво може да очаква, ако се присъедини към компанията. В А1 имаме практиката при обявяване на конкретната стажантска програма се публикува обява с описание на дейностите и изискванията, така че кандидатът по-лесно да се ориентира за естеството на работа и вида на задачите, които са предвидени по време на стажа.

По време на интервюто колегите предоставят още информация и разясняват спецификите на стажа, за да може кандидатът да бъде напълно информиран какво е планирано да прави по време на периода на стаж. Интервюиращият е наясно с всички стажантски позиции, както и за такива планирани за в бъдеще и във всеки един момент може да помогне на кандидата да се насочи към най-подходящата за него.

Важно е по време на интервюто за стаж кандидатът да е готов да споделя. Това важи и за автобиографията. За такива позиции е много важно за интервюиращия да научи какви са интересите, амбициите и желаните сфери на развитие на кандидата. Липсата на предишен трудов опит не бива да спира желаещите за стаж да кандидатстват. Основната идея на стажантската програма е точно такъв – да дадем възможност на хората, които сега започват професионалния си път, да опознаят реалната бизнес среда и да надградят уменията си.

Препоръчвам на кандидатите да задават повече въпроси. В А1 интервютата за стаж дават отлична възможност младият човек не само да представи себе си, но и да разбере колкото може повече неща за нас. Само така можем да сме сигурни, че и двете страни ще останат удовлетворени от сътрудничеството.

  1. Поинтересувайте се дали компанията организира и други възможности за потенциални стажове.

Когато проверявате възможностите да надградите знанията и уменията си под формата на стаж, би било добре да проверите дали има и други форми и програми за това. В А1 имаме и друга програма, при която използваме различен подход за привличане на млади таланти, които да се запознаят с реални бизнес казуси в компанията. По време на специално организирани от А1 събития и инициативи кандидатите за стаж имат възможност да решават задачи и казуси от практиката. Най-добре представилите се получават покана за участие в А1 Лятна академия. Тя обичайно се провежда от май до септември и участниците имат възможност да работят по конкретни специфични проекти, ключови за компанията. След успешното преминаване през академията, те имат възможност да останат част от екипа на А1.  Много се гордеем, че над 84% от участвалите в А1 Лятна академия продължават работа в А1. Провеждаме тази програма вече трета година и смятаме, че дава отлични възможности за професионално развитие.

 

Editor review

Summary

Любомир Иванов: 7 съвета как да изберете подходящия за вас стаж. Преди да започнете активно да търсите стажантска позиция, най-важно е да си отговорите с какво искате да се занимавате и в какво направление да се развивате. След това проучете какви възможности предлагат отделните компании. В момента в А1 предлагаме стажове с фокус върху различни специализирани направления като маркетинг, ИТ, администрация, мрежа и услуги и други.

Свързани публикации