Честит ден на програмиста

Честит ден на програмиста

Честит ден на програмиста! „Денят на програмиста“ е официален празник в Русия от 2009 година, както и в Аржентина, Бангладеш, Чили, Бразилия, Мексико, Австрия, Германия, Канада, Китай, Хърватия, Чешка република, Франция, Индия, Белгия, Австралия, Полша, Румъния, Ирландия, Италия, Сърбия, Словения, Украйна, Обединеното кралство и САЩ година.

Този празник е бил предложен от Валентин Балт и Михаил Червяков, които по онова време били служители на Parallel –  компания за разработване на уебдизайн. През 2002 година те решават са съберат подписи за официална петиция, с която да внесат желанието си, правителството на Русия да признае официално този празник. През 2009, седем години по-късно, „Министерството на съобщенията и масовите комуникации“ в Русия публикува проектозаповед, която обявява 12 септември за официален „ден на програмиста“.

Интересен факт за този ден е също съвсем умишлено подбраната дата! При високосна година този ден се празнува на 12 септември, а при невисокосна на 13 септември. Това е така защото 13 септември е 256 ден в годината, а това чисто е максималния брой стойности, които може да се кодират с помощта на един байт. 256 също е 2 на осма степен – колкото са и значенията, които може да приеме един байт.

По случай празника, екипът на Дни на кариерата“ 2017, ИТ, Комуникации и Аутсорсинг препоръчва на всички програмисти наздравица със студена бира след работната сряда! Наздраве!

Свързани публикации