Във Франция предлагат: без имейли до служители в извънработно време

Във Франция предлагат: без имейли до служители в извънработно време

Проверявате ли служебния си имейл през уикенда или по време на почивка? Като част от планираните реформи в сферата на труда новото законодателство във Франция ще насърчава фирмите да създават политики, които да помагат на служителите им да се откъснат от офиса, предава Huffington Post.

В доста спорния френски законопроект за трудова реформа, който предизвика редица протести, има и поправка, предлагаща фирмите с 50 и повече служители да изготвят официални политики за ограничаване на разпростирането на работата в личния живот на служителите, особено когато то е свързано с дигиталните технологии. Според BBC това включва създаването на политика, която определя часовете, в които служителите могат да изпращат и да получават имейли.

„Проучванията показват, че днес има много повече стрес, свързан с работата, отколкото имаше преди, както и че стресът е постоянен“, казва Benoit Hamon от френския парламент пред BBC. Той допълва: „Служителите физически напускат офиса, но никога не оставят настрана своята работа. Те остават свързани чрез нещо като електронна каишка – като куче. Съобщенията, имейлите – те колонизират живота на индивида до точка, в която той или тя в крайна сметка се пречупва.“

BBC  съобщава, че се очаква фирмите доброволно да се придържат към мярката. Бърнаутът, изглежда, е една от нарастващите тревоги на френското правителство. През февруари френският министър на здравеопазването Marisol Touraine сформира работна група в опит да дефинира и излекува изтощението от работата. Според статия от април във френския всекидневник Les Échos 1 от всеки 10 работещи французи е сериозно застрашен от „прегаряне“.

„Правото на прекъсване на връзката не е непременно задължение… но е възможност, която оставя пространство за дишане и за осъзнаване, че светът няма да спре да се върти, няма да спре да произвежда думи или джаджи без постоянната бдителност на един човек“, написа Lauren Collins от The New Yorker.

Други обаче предупреждават, че разпоредбата не отива достатъчно далеч.

Jon Whittle, който изследва влиянието на дигиталните технологии върху баланса между личен живот и работа, казва, че е възможно някои служители да се почувстват дори по-претоварени при мисълта за завръщането на работа на сутринта след ваканцията, когато ще бъдат заляти от имейли. Whittle казва, че темата за благосъстоянието на работа е много по-голяма от това просто да се забранят имейлите след работно време. Имейлът е само средство, използвано за комуникация. Истинският проблем е културата, според която се налага постоянно да се прави повече и да се прави по-добре от конкурентите.

Въпреки че тази разпоредба получава похвали, както е известно, цялостната реформа не беше приета положително.

Какво е мнението ви за подобно предложение? Ще окаже ли влияние върху начина, по който служителите приемат работата си? По-скоро помага или пречи на запазването на здравословния баланс между работа и личен живот?

Свързани публикации