#студентите за „Национални дни на кариерата“: Тихомир Димитров

Tihomir DimitrovЗдравейте! Казвам се Тихомир Димитров, на 24 години, от град Пазарджик. Завърших своето висше образование със степен бакалавър в Американския университет в България с основни специалности Бизнес администрация (направление Финанси) и Информационни системи, както и подспециалност Икономика през май 2018. В момента съм учащ за втори път след кратка пауза – записах магистратура в сферата на веригата за доставки и логистиката в бизнес катедрата към университета Еразъм в Ротердам (Erasmus University Rotterdam). През едногодишната пауза имах удоволствието и честта да работя в сферата на веригата за доставки за една от най-мултинационалните компании в сферата на авиацията – Луфтханза Техник, която намерих по време на Национални дни на кариерата през март 2018 година.

1. От къде научи за „Национални дни на Кариерата“?
Чух за „Национални дни на кариерата“ за първи път през 2015-та година. Разбрах за събитието от колеги в университета, така и от интернет и телевизионните реклами, които вървяха в месеците преди то да се състои. Благодарение на Вас и организацията на това масово събитие в НДК, успях да намеря полезен и подходящ летен стаж в телекомуниционния бизнес по време на бакалавърската си степен.

2. Какви бяха твоите впечатления от организацията на форума и участващите компании?
С моите колеги посетихме форума през 2015 и 2018 година, като и двата пъти останахме с много добри и приятни впечатления от организацията на самото събитие и броя на компании, участващи в него. Доколкото си спомням, имаше компании от почти всяка сфера на икономиката, които търсеха млади кадри в съответната област. Определено имаше разнообразие от позиции и оферти, които привличаха окото дори и човек да не се занимава или да не е дотам запознат с много от индустриите, които имаха фирми представители. Страхотно впечатление ми направи, че имаше и такива, които търсеха работна сила с професионална специализация (инженери от всякакъв тип), а не единствено такива с бизнес, икономическо или ИТ образование.

3. Разкажи ни какво се случи след посещението ти на форума? Какво се случи с теб и новия ти работодател?
След посещението на форума, в рамките на не повече от две седмици, получих доста предложения както за постоянна работна позиция, така и за стажантски отворени такива от почти всяка компания на която бях оставил контактна информация. Определено беше страхотно, а времето за реакция на повечето компании беше наистина кратко. Част от работодателите пожелаха да проведем интервю още по телефона, а останалите предпочетоха да се срещнем лично, за да поговорим за евентуално кариерно развитие в тяхната сфера (имаше и такива, които предлагаха първо стаж). В крайна сметка реших, че сферата на бизнеса, в която оперира Луфтханза Техник и работната позиция във веригата за доставки, ще бъде изключително полезен работен опит за мен.

4. С какво се занимаваш/работиш в момента? Как се развива твоята кариера?
В момента, както споменах, съм студент отново. Довършвам образованието си с магистърска специалност. Вярвам, че човек е по-склонен да направи подобна стъпка (обучение в чужбина) докато е по-млад. И смятам, че сега е най-подходящият момент за мен. Вече съм убеден, че сферата на международната логистиката е тази, в която искам да се развивам и да правя кариера. Вярвам, че университета и средата, с която съм обграден в момента, за периода на програмата, биха ми предоставили една добра теоретична и практическа база, на която да стъпя впоследствие по време на професионалното си развитие в тази сфера в България. Определено съм решен да се върна и да приложа наученото в нашата си страна!

5. Мислиш ли че подобен тип форуми са от полза за хората в България?

Подобни инициативи и форуми са изключително нужни на обществото и основно на младите хора в България, които желаят да се развиват и търсят възможности. За мен този форум играе ролята на директен пазар за кадри, където търсенето и предлагането намират пресечни точки най-добре.

6. Какво би пожелал на всички млади хора, които стартират своето кариерно развитие?
Пожелавам им да бъдат дръзки, упорити и последователни в работата си, да се учат и вслушват в опита на хората, които ще срещнат в различните компании и да знаят, че успехът е дълъг път, по който се минава, а не точка, до която се стига.

Свързани публикации