Представяме ви Силвия Грудева – една от успешно завършилите Младежка академия за кариера – сезон 1

Представяме ви Силвия Грудева – една от успешно завършилите Младежка академия за кариера – сезон 1

Разкажи ни за себе си

Казвам се Силвия Грудева и съм студент в четвърти курс, специалност „Туризъм“ в Икономически университет – Варна. В свободното си време обичам да рисувам, да творя и да пътувам. Определям себе си като инициативен и креативен човек, обичам комуникацията и работата с хора. Затова и избрах именно тази сфера за развитие, тъй като смятам, че туризмът е една от малкото области, към която потребителите се насочват предимно с положителна нагласа и обвързват най-съкровените си спомени. Обичам да помагам на тези около себе си и ми носи истинско удовлетворение, когато успея да допринеса някой да е по-усмихнат, по-спокоен и по-зареден с позитивни емоции.

Откъде научи за Младежка Академия за кариера?

Имайки предвид това, добих още по-ясната представа, че именно хотелиерството е областта, където желая да се развивам. За да бъде успешен в тази сфера, вярвам, че човек освен много знания в областта, трябва да притежава и множество меки умения, както и компетентности за личностно и кариерно развитие. За Младежка академия за кариера научих от свой преподавател в университета, а веднага щом разгледах курсовете и съдържанието на проекта изобщо не се замислих и се включих. 

Каква беше мотивацията ти да започнеш обученията?

Смятам, че за да сме успешни професионалисти, на първо място трябва добре да познаваме себе си, да развиваме своята емоционална интелигентност, креативност, любознателност, също толкова важно да умеем да работим в екип и да не спираме да се учим как да бъдем добри лидери… а това бяха само част от модулите в курса за кариерни умения.

Кое е най-ценното нещо, които научи от обучението си в академията?

Наред с всички полезни елементи от академията, едни от най-ценните за мен бяха себепознанието, усъвършенстването на комуникацията, това как да създаваме и поддържаме контакти в корпоративна среда, а и не само и най-вече как бъдем по-устойчиви на стреса и напрежението по време на работа. Смятам, че за бъдем успешни като професионалисти, на първо място трябва добре да познаваме себе си и да сме наясно със собствените си чувства, умения и способности. Когато това се случва, можем по-успешно да развиваме и други кариерни умения.

Какви са твоите кариерни планове и как наученото в академията ще ти бъде полезно да ги реализираш?

Благодарение на Младежка академия за кариера смятам, че успях да надградя т.нар. умения на бъдещето, а именно решаване на проблеми, издръжливост, устойчивост на стрес, гъвкавост, работа с хора – лидерство, социално влияние, нетуъркинг, използване и развитие на технологиите. Всичките те ще са ми необходими за развитието ми в сферата, която съм избрала. Също много интересно за мен беше това как бихме могли да засилим своите креативност и любознателност, след като подробно се запознаем какво всъщност представляват те.

С какво Младежка академия за кариера е най-полезна?

В ерата на динамично протичащи процеси на дигитална трансформация, усвояването на все по-нови дигитални умения не само е препоръчително за всеки сектор, но крайно необходимо, ако желаем да сме конкурентоспособни на пазара на труда. Вторият курс от академията – Дигитални и предприемачески умения ни дава именно тази основа и най-вече модулите за дигитален маркетинг, създаване на съдържание, управление на дигитална идентичност. Дори тънкости като това кога е най-добре да се публикува съдържание в всяка социална мрежа беше много полезно и интересно, предвид факта, че в днешно време социалните медии играят голяма роля, както в професионален, така и в личен план.

Защо би препоръчала МАК?

Без капка съмнение бих препоръчала Младежка академия за кариера на всеки, който иска да бъде успешен не само в кариерен план, но и като личност в социален такъв. Едно от най-ценните предимства на академията е, че е подходяща за всеки, без значение от избрана сфера за развитие, както и фактът, че курсовете са абсолютно гъвкави и ние сами определяме кога и по колко да работим по тях. И не на последно място, това, което най-много ми хареса и заради, което най-вече бих препоръчала МАК, е начинът, по който са структурирани курсове и модулите. Така са проектирани, че курсистите да бъдат активната страна, разсъждавайки върху темите и изпълнявайки заданията в свободен текст за всеки модул, получавайки обратна връзка от ментор за нивото на изпълнение на заданието.

Искаш ли да добавиш нещо на финала?

В обобщение мога смело да заявя, че това беше един различен, безкрайно полезен проект, който събира на едно място всички важни аспекти, умения и компетентности, на които „не ни учат в училище“, но са фундаментални за израстването ни като професионалисти в избраната от нас сфера!

Свързани публикации