Ибсенови стипендии от норвежкото правителство

Ако се занимавате с театър, възможността да спечелите Ибсенова стипендия е добре дошла за вас. Норвежки фонд спонсорира иновативни проекти в областта на театъра и сценичните изкуства, както и проекти, които стимулират критичния дискурс по отношение на екзистенциалистките и социално ангажирани творби на великия драматург Хенрик Ибсен. Финансовите средства на фонда са в размер на 1 милион норвежки крони (около 130 000 Евро) и са насочени към проекти от целия свят.

За стипендия могат да кандидатстват отделни лица, организации или институции от сферата на изкуствата и културата. Стипендиите са ежегодни и се присъждат от специализирано жури. Тази година е пета поредна, в която ще се раздават, а зад тях стои норвежкото правителство. До момента са финансирани 15 проекта в 11 различни държави.

Крайният срок за кандидатстване е 30 април 2012 г. Финансираните проекти ще бъдат обявени на 10 и 11 септември в Скиен, Норвегия, по време на Международната ибсенова конференция в същия град.

Повече информация можете да откриете на официалния сайт на конкурса, а също и на официалния сайт на Посолството на Норвегия в България.

Можете да видите и кратко видео за един от финансираните проекти на театър Commonweale.

Свързани публикации