Изкуство в блока, проект на Фабиен Кньофлер

Грозни входове, изкъртени вратички на пощенските кутии, стърчащи кабели за Интернет и телевизия, следи от залепени съобщения – досещате се, говорим за вашия вход! Сутрин рано или прибирайки се вечер от работа, минимум два пъти на ден се сблъсквате с тази картинка. Оправданията обикновено минават през  – „съседите нехаят/цапат“, „няма пари за ремонт у дома, как да отделя за ремонт на входа“, „покривът и той тече“, „занимават ме с пари за саниране“ – познати реплики. Въпросът е, че в съседство има и входове които съвсем не изглеждат по този начин. И там живеят хора, които имат финансови затруднения, но все пак – входът им изглежда по друг начин! За да провокират хората, Фабиен и Меги решават да направят арт-произведения и да ги подарят на входове, където гледката е грозна и покъртителна.

Не коства много да почистиш входа. Да боядисаш – изисква средства (макар и не чак толкова много), но все пак има какво да се направи с околното пространство, така че тръгвайки сутрин на работа – да има нещо да те усмихне.“ Картините, които направиха бяха подарени на няколко входа в кв.Люлин:

– на първата снимка: подарък за бл.433 вх.А в Люлин 4

1– на втората снимка: подарък за бл.627 вх.Г в Люлин 6

2

Приятно сме изненадани, че 3 месеца по-късно платната  са все още там. Имахме очакване, че ще ги откраднат, надраскат или просто унищожат. Обнадеждени сме. Явно на хората им харесва. Въпросът е дали ще отидат към следващата стъпка – да направят нещо повече за входа си, или ще се задоволят с картината, която сме им окачили? Любопитно ни е. Мислим да продължим провокациите. Търсим как да стигнем до промяна на мисленето на хората. Входът е общо пространство и трябва всички да се грижим за него. Не сме намерили КАК?, но търсим. Може би ако всеки започне да допринася – според възможностите и таланта си, да зарази и други да го правят?“

С идеята да зарази все повече хора, Фабиен се осмели да излезе на светло и да работи директно с хората. С домакинството на един от софийските Молове, през ноември и декември 2015, бяха отворени работилнички за направа на картички, декупаж и аксесоари от вълна.

В зимните месеци в Мола, минаха над 150 човека. Възрастта им бе от 4 до 68 години. Докато работиха, хората споделяха за интересни случки и места в квартал Люлин, какво се случва и кой организира различни арт работилници и събития.

В момента Фабиен посещава курсове за кандидатстване в художествената академия. Дали ще стане известен художник или ще споделя уменията си с други хора е въпрос на време и обстоятелства. Опитва да си намери работа, която да й позволява да ходи на курсовете по рисуване и да се развива в изкуството.

Проектът е финансиран по проект „Алтернативи за свободното време“ на Фондация „Опън Спейс“, от Програма за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014

Свързани публикации