Какво се случи във втория етап на Innovation Challenge 2012

„За мен срещите бяха безценни и съм приятно изненадана от резултата. Имаше много добри иновативни идеи, като повечето бяха реализирани или на път да бъдат реализирани. Срещнахме се с много интересни хора, радваме се, че в България има такива хора и с удоволствие подкрепяме тази инициатива“ (Стелиана Костова, Ernst & Young)

„Бях изключително впечатлен. Срещнах хора, които не очаквах да срещна, „влязох“ в мечтите им и бях впечатлен как българските мениджъри не само действат, но и мислят.  Не бяха само идеи, а идеи, върху които са работили много, в сътрудничество с екипи и много от тях вече са или ще видим скоро на пазара. Много щастлив съм, че участвах в тази инициатива, научих много и дори мисля как да въведа някои от идеите в ежедневието си на мениджър.“ (Мегаклис Петмезас, City College/University of Sheffield)

Това са впечатленията на двама от членовете на журито в конкурса за иновативни мениджъри Innovation Challenge 2012, организиран за пръв път от JobTiger и Маркет Тренд с подкрепата на Sopharma и Ernst & Young.

В продължение на два изключителни дни през септември журито се зареди с много ентусиазъм и иновативни идеи, споделени от 23-та кандидата, които  достигнаха до втория етап на конкурса.

Срещнахме се с мениджъри с различен профил и от различни сфери на икономиката – IT и телекомуникации, металургия, хранителна промишленост, финанси. Сред идеите имаше вече въведени иновативни продукти в индустрията, онлайн платформи, нови подходи за обслужване на клиенти, както и предложения за подобряване и оптимизиране на работния процес с цел насърчаване на иновациите вътре в компанията.

Пет от проектите бяха избрани за финала и ще бъдат представени пред публика на 28 септември в зала Роял на хотел Шератон. Там ще бъдат обявени и победителите, които ще спечелят стипендии за обучение в EMBA програмата на City College/University of Sheffield.

Във видеото ще чуете двама от членовете на журито – Стелиана Костова, мениджър в Ernst & Young и Мегаклис Петмезас, заместник-ректор на City College/University of Sheffield.

Стелиана Костова:

„В Ernst & Young харесахме идеята Innovation Challenge от самото начало и решихме да я подкрепим с голямо удоволствие. Ясно е за всички, че иновациите са основен фактор за поддържане на конкурентоспособност на българските фирми и двигател за развитие на цялата икономика. Възможността да се срещнем с български мениджъри, които имат иновативно мислене и ентусиазъм да осъществят идеите си, за нас беше добре дошла и тя напълно съвпада с нашите корпоративни ценности“.

Мегаклис Петмезас:

„Участниците надминаха очакванията ми. Бях впечатлен и от предприемачите, защото е много важно за икономиката да има хора с предприемачески дух. Не бяха само идеи, а идеи, върху които са работили много, в сътрудничество с екипи и много от тях вече са или ще видим скоро на пазара.

Страните ни имат нужда от иновативен дух. Идеята на конкурса е да промотираме иновациите пред цялото българско общество. Надяваме се, че след конкурса много хора ще започнат да мислят как да въведат иновации в професионалния и личния си живот. Ако успеем да популяризираме иновациите сред по-широка публика, ще сме постигнали целта си.

MBA може да помогне на мениджърите да мислят по-добре, да се организират по-успешно и да са по-добри във финансовата част на бизнеса, която често не се взима под внимание. Някои от участниците имат голяма нужда от MBA, имат нужда от допълнителен външен тласък за да стигнат по-далеч. Много от хората, които срещнахме, ще бъдат изключително успешни само след няколко години“.

Публикации от серията