Кои ще бъдат най-търсените умения на световния пазар на труда през 2017

RCFX768X06

Вече е ноември, а вероятността за смяна на позицията или за търсене на нова работа за много професионалисти е висока. Според данните на LinkedIn миналият месец – октомври, бележи скок в броя на кандидатите за работа в професионалната социална мрежа.

За да открият кои са качествата, които търсят повечето работодатели, и какво е необходимо, за да бъдете успешно назначен на работа, специалистите от LinkedIn са анализирали множество данни, както и дейностите по подбор на персонал до този момент през 2016, предава Jacquelin Smith от Business Insider.

В резултат на тези усилия те са установили кои са 10-те най-търсени умения, които могат да ви осигурят назначение в 14 различни държави през 2017.

„Въпреки че виждаме увеличаване на кандидатурите за работа през октомври, знаем, че фирмите действително няма да наемат толкова специалисти до януари“, казва кариерният експерт от LinkedIn Catherine Fischer в прессъобщение. „Макар че някои умения остаряват в рамките на няколко години, данните ни категорично показват, че технологичните умения ще бъдат търсени за години напред, и то във всяка индустрия. Сега е страхотен момент за професионалистите да придобият квалификацията, от която се нуждаят, за да бъдат по-конкурентоспособни.“

Ето кои са най-желаните умения по света:

 1. Облачни и разпределени изчисления / Cloud and Distributed Computing

 2. Статистически анализ и събиране на данни / Statistical Analysis and Data Mining

 3. Уеб архитектура и разработка / Web Architecture and Development Framework

 4. Междинен интеграционен софтуер / Middleware and Integration Software

 5. Дизайн на потребителски интерфейс / User Interface Design

 6. Мрежова и информационна сигурност / Network and Information Security

 7. Разработка на мобилни приложения / Mobile Development

 8. Представяне на данни / Data Presentation

 9. Оптимизация/маркетинг за търсещите машини / SEO/SEM Marketing

 10. Системи и управление на съхранението на данни / Storage Systems and Management

Fischer обяснява, че списъкът на топ уменията разкрива какви са тенденциите на международния трудов пазар, сред които:

 1. Търсенето на маркетингови специалисти става все по-малко.

Докато маркетинговите умения са сред най-търсените през 2015, то през 2016 нещата се променят. Тази година SEO/SEM е пет позиции по-надолу в класацията – от №4 на №9, а управлението на маркетингови кампании изпада от списъка. Търсенето на хора с маркетингови умения е по-малко, тъй като броят на кадрите с подобна квалификация е догонил нуждите на работодателите за маркетингови специалисти.

 1. Налице е върховенство на управлението на големи бази данни и облачните технологии.

Облачните и разпределени изчисления са на челна позиция в списъка за втора поредна година. Следвани са от статистическия анализ и събирането на данни, които са №2 тази и миналата година и №1 през 2014. Тези умения се търсят толкова много, защото са на гребена на новите технологии. Работодателите се нуждаят от служители в областите на облаците, разпределените изчисления, статистическия анализ и събирането на данни, за да бъдат конкурентоспособни.

 1. Дизайнът на потребителски интерфейс печели популярност.

Дизайнът на потребителски интерфейс или №5 в списъка е сферата, отговорна за тази част от продуктите, с която потребителите взаимодействат, и все повече се търси от работодателите, пише Fischer. Базите данни станаха ключови за много продукти, което създава необходимост от хора с умения в дизайна на интерфейс за потребителите, които могат да направят тези продукти лесни за употреба от клиентите.

Свързани публикации