Лаборатория за слава

Британски съвет в България отново търси новите лица на науката в конкурса FameLab 2012. Победителят ще представи България на международния фестивал в Обединеното Кралство.

Целта на FameLab е да подкрепи и насърчи талантливи млади хора, които искат да развият уменията си за комуникация, за да представят по-успешно своята наука пред широка публика, а не само пред собствените си колеги и научни среди. Най-ценното на конкурса е мрежата, която създава, както и повишаване на интереса към науката в страната и глобално.

Историята на конкурса

За пръв път конкурсът се провежда през 2005 година на Челтнъмския фестивал за наука в партньорство с Националния фонд за наука, технологии и изкуства (NESTA). През 2007 г. Британски съвет започва да организира конкурса за първи път извън Обединеното кралство, а през 2010 г. е първото разширение на географския обхват на конкурса, когато от 9 страните-участнички стават 14. В момента се провежда вече  на 3 континента – Европа, Азия и Африка. От създаването на конкурса до сега повече от 3500 учени, инженери, математици са участвали в него по света и над 150 финалисти са се борили за място в международния финал. 

Във видеото ще чуете идеите на един от участниците в британското издание на конкурса тази година за бъдещето на технологиите, използвани за екрани на телефони и таблети.

 

Как да участвате? 

За участие в конкурса Лаборатория за слава FameLab се допускат хора, които са навършили 18 години и са (поне) студенти или работещи в областта на природонаучните и инженерни науки, в това число учители. FameLab търси хора, които искат да говорят за своята работа и да споделят с какво ги привлича научната кариера, а не онези, които вече се занимават професионално с комуникация на науката или нейната популяризация. Срокът за регистрация е 5 април, а подробно описание на условията за участие и критериите в конкурса има тук.

Как протича конкурсът?

Тази година FameLab в България ще се проведе през месеците април и май в два кръга. Първият  кръг се провежда в два дни и там могат да се явяват кандидати и от цялата страна. От всеки от първите кръгове ще се излъчат финалисти. Те ще преминат през двудневно обучение по комуникация на науката с български и британски обучители. На финала се излъчват победители на първо, второ и трето място от журито, както и награда на публиката. Победителят от България заедно с другите победители от общо 20 страни от Европа, Азия и Африка ще се състезава в Международния финал на конкурса FameLab, който ще се проведе в рамките на Фестивала за наука в Челтнъм през юни.

За повече информация посетете страницата Британския съвет в България.

 

Свързани публикации